04 januari, 2006

Enkel ostkaka

Celebert besök igår. Min svenska väninna och skotska familj från Aberdeen var på besök. När jag berättade vad som skulle serveras till efterrätt utbrast hon lyckligt - det är min favoritdesert.
Här är en enkel variant som går att göra utan ostlöpe.
Apelryd, som receptet kommer ifrån är en hushållsskola i Båstad som jag gick på i början av 80-talet.

Kossa från NormandieOstkaka av färskost (Apelryd)
(4 personer)
500 g färskost typ keso
½ dl sötmandel
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
3 dl mjölk eller 1 dl vispgrädde och 2 dl mjölk

Skålla och skala mandeln. Hacka den grovt. Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk, grädde, keso och mandel. Häll smeten i en vid smord ugnssäker form om ca 1 ½ liter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Servera ljum med sylt och grädde.
I en traditionell ostkaka är det bittermandel. Det är säkert gott i den här varianten också.

2 kommentarer:

Rosie och Jonathan sa...

Smidigt recept. Hur varm ska ugnen vara?

Kinna sa...

Ca 175 grader blir lagom. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...