26 juli, 2006

Skrubba, skrubba, skrubba

Nu har jag undersökt möjlig- heterna att få den mest pinfärska fisken och se här, direkt- leverans på stranden tidigt på morgonen. Väldigt härligt att se de mysiga fiskargubbarna dra iland sin båt. Sätta fast en lina i fören och dra upp den med hjälp av en traktor. I båten ligger fiskarna och sprattlar, en skrubba som är en liten plattfisk hoppar t o m ur lådan. I ett nät som noggrant dragits åt sticker lustiga fenor ut och jag får reda på att det är ål. Sill, någon torsk och en och annan piggvar ligger rör sig också i lådorna.

Vi är flera som väntar in dem, inte bara måsarna som hoppas på ett skrovmål. Lasten körs längre inåt land och gubbarna rensar fisken i viss mån och väger med ett bessman medhavda plastpåsar.

Väl hemma fixas enkel- panerad skrubba dvs, flådd på ena sidan (redan vid båten), panerad med vetemjöl på båda sidorna och stekt till gyllenbrun färg. Serveras i enkelhet med citron och kokt potatis.

Vi köper fisk någon mer dag och skrubban varieras med en tjockare panering som innehåller både majonnäs och ströbröd. Till det serveras en majonnäs blandad med gräddfil och massor av gröna kryddor. Potatis från en odlare nära oss ger en måltid som är syndigt njutningsfull.

Stekta rödspättafiléer (Märtha)
(4 pers)
6 filéer
salt
panering
1 dl majonnäs
1 äggula
1 vita
ströbröd

Salta på filéerna. Vispa vitan till hårt skum. Blanda majonnäsen med äggula och vänd försiktigt ner den vispade vitan. Vänd filéerna i vetemjöl, bred smet på den ljusa sidan av fisken. Strö över lite rivebröd. Stek den på svag värme. Bred under tiden på smet på den andra sidan, strö över rivebröd och vänd fisken försiktigt med en stekspade. Stek dem tills de blir guldgula. Servera med potatis, grönsallad och remouladsås eller Sauce verte (Grön majonnäs).

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...