24 oktober, 2006

Knäckig äppelkaka

Tjatar kanske om äppelkakor, men jag kan inte låta bli för variationerna är oändliga. Här är en från svärmor, med lite knäckig yta, där frukten säkert kan varieras med annan sort. Serverad ett gott dessertvin och vaniljglass till och det blir något extra. Tips från systembolaget var Deen De Bortoli Botrytis Semillon 2004 som passar till fruktigheten i äpplena och vaniljtonen i glassen.

Faster Karins äppelkaka
(4 pers)
4 äpplen (alt ca 400 g skalade och urkärnade äpplen)
3/4 dl socker

3/4 dl vetemjöl
Smör

Skala och kärna ur äpplen, skär i halvtunna klyftor. Lägg i ugnsfast form. Blanda mjöl och socker. Strö över. Hyvla margarin med osthyvel och lägg över. Skölj osthyveln under kallt vatten mellan varje gång så går det lätt att hyvla. Grädda i 225 grader tills kakan fått färg. Servera med vaniljglass.

2 kommentarer:

Annette sa...

Fortsätt gärna att "tjata" om äppelkakor - jag har en stor låda äpplen i källaren och behöver variera mig!
(Och ärligt talat, vad är egentligen godare än en god äppelkaka? Jag bara undrar...)

Kinna sa...

Då kommer det några fler snart. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...