21 januari, 2011

Engelsk apelsinmarmelad från mormor



Tycker du om engelsk apelsinmarmelad till dina scones? Söndag frukost eller brunch. Då faller säkert den här marmeladen dig väl på läppen. Pomeranser finns att köpa i Hötorgshallen.

Receptet kommer från min sambo som också har också en handskriven vaxduksbok med familjens bästa recept samlade. Mormor i det här fallet är hans gammelmormor från Burträsk.

Mormors apelsinmarmelad

6 apelsiner
2 pomeranser,
1 citron
1 grapefrukt
ca 2,8 kg strösocker

Allt skäres smått. Skal för sig. Det vita tas bort. Tillsätt 3 liter vatten. Låt stå i ca 20 tim. Koka i 1 ½ tim utan lock. Massan väges och lika mycket som massan väger socker, ca 2,8 kg tillsättes. Låt det koka i ca 1 1-1/2 tim med lock. Prova om massan stelnar genom att hälla upp lite på ett fat. Dra ett finger igenom. Bildas det en "väg" som inte flyter ihop är den helt klar, det sk marmeladprovet. Häll på burkar och parafinera. OBS! Glöm inte att väga syltkitteln innan den används.

Recept och bild ur I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert.

Uppdaterat: Kryddburken skriver om läcker citrusmarmelad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Passar bäst med ekologisk frukt till marmelader som den här, eftersom man använder skalet.

Anonym sa...

Trams - funkar lika bra om det inte är ekologiskt bara tvätta frukten ordentligt innan du börjar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...