09 juni, 2013

Kyckling, Sydafrikansk sallad och Zinfandel

Samma hjulspår vad gäller mat. Borta är alla tankar om vad man kan hitta på som är gott och ändå enkelt. Känner du igen dig? Ibland hamnar jag där och tro inte att det är något undantag för att jag är matbloggare.

Hur jag hittar inspiration
Inspiration till att skapa egna saker finns inte alltid. Och precis som man behöver förkovra sig inom sitt yrke behöver man fylla på kunskapskvoten vad gäller mat, råvaror eller smaksättningar. Man behöver hjälp för att hitta nya vägar.

Lite för sällan inspireras jag att laga något ur tidningar eller nya kokböcker utan det är snarare de gamla godingarna typ Hagdahl i hyllan som lockar mig, då få ingredienser och det man har i skåpen fyller mig med en slags glädje. Fast här är ett undantag på ett jättegott chilismör ur en tidning.

Då och då går jag matlagningskurser t ex lagade jag libanesisk mat på Medborgarskolan som resulterade i en libanesisk kväll samt även två finmatlagningskurser med en skicklig kock långt innan jag bloggade. Är jag bjuden på event blir jag extra glad om det innehåller en slags utbildningsdel/aktivitet för oss som är bjudna. T ex har jag varit mycket inspirerad av Santa Marias dag kring chili eller att laga mat med ogräs som vi gjorde förra året. En chilidoftande tomatsås som blev resultatet av dagen med Santa Maria hittar du här.

Kokboksrekommendation
Den här gången har jag iallfall låtit mina blickar gå längs kokboksyllan och sedan ner i en bok som jag verkligen gillar och det är Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson, Natur och kultur från 2008.

Kyckling och fräsch sallad
Verkar inte som om boken finns att köpa längre så därför publicerar jag ett recept på en otroligt läcker sallad ur den. Min sambo fullständigt slukade salladen och tyckte så mycket om den att vi antagligen kommer att göra den flera gånger i sommar. Ja, vi är lite tjatiga på det sättet att när vi hittar något som funkar bra då lagar vi det flera gånger. Till det serverade vi grillad kyckling från Kronfågels BBQ grillmixlåda smoke som jag fått av dem för att kunna prova. Kycklingen blev jättebra till, både vad gäller kryddning och ett knaprigt skinn.

Vinrekommendation till
Vi drack ett kraftigare rödvin till, 7 deadly Zins, en Zinfandel från Kalifornien. Till grillat och kraftigt kryddad mat behöver man ett vin som matchar i smak. Det får inte vara för mesigt.

Med utsikt över ett stilla hav och en vacker skymning blev sommarens lördagskväll som en dröm.


Sallad med stekt zucchini
1 zucchini
1 msk solrosolja
1 tsk paprikapulver
1 krm mald spiskummin
1 krm mald koriander
1 krm gurkmeja
salt, vitpeppar
2 bifftomater
1/2 gurka
1 rödlök
100 g blandad riven sallad

Skär zucchinin i bitar, stek dem i olja. Strö över kryddorna. Låt svalna. Skär tomaterna i bitar, skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skär tomaterna i bitar, skala och kärna ur gurkan och shär den i bitar. Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda alltsammans och servera med citrus och koriander dressing

Citrus och korianderdressing1/2 schallottenlök
2 msk pressad citron
1 apelsin, saft och finrivet skal
2 tsk honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl mild olivolja
2 msk hackade färsk koriander
salt, vitpeppar från kvarn
skala och hacka löken fint och lägg den i en skål. Tillsätt citron och apelsinfast, apelsinskal, honung och vitlök, droppa i oljan under vispning, tillsätt koriander och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...