29 juli, 2013

Fånga soliga sommarsmaker i glaset

Med mangojuice från Rubicon/Fontana foods och Passoa Brazil där passionsfrukt, är bas får du en riktigt somrig drink. Toppa den och få den extra läskande och lätt med mineralvatten. Is är förstås ett måste i värmen.

Jag har testat lite olika varianter. Både med lika delar juice som Passoa och 2/3 juice och 1/3 Passoa. Du hittar säkert en variant som passar dig.

Många fler drinktips med Passoa Brazil hittar du här. 



15 juli, 2013

Rödbetor på grekiska


För många år sen blev vi bjudna på middag med en inramning som skulle kunnat vara vid Medelhavet. Klarblå himmel. Inte att moln. Vi satt vid foten av en gammal väderkvarn nära Haga Skillinge på Österlen. På bordet var det uppdukat med grillat kött där citron pressats över. Tillbehör var bl a rödbetor tillagade på grekiskt vis där allt var tillvarataget, t o m blasten. Jag gillar den här omsorgen om råvaran och ser det i fler kök än det svenska. Kan kanske bero på att vi inte äter färska rotfrukter på samma vis utan lagrar dem genom konservering, i sandbäddar inför vintern. Alltså har vi inga recept med just blast.

Här är iallafall en skiss på en väldigt lättlagad rätt med rödbetor. 
Grekiska rödbetor
Rödbetor med fin blast 
Fin olivolja
Rödvinsvinäger
Vitlök
Svartpeppar 
Salt

Ta av blasten en bit ovanför rödbetan. 
Skölj den och borsta betorna. Koka betorna mjuka. Tar ca 30-45 min. Koka blasten så att skaften är mjuka. Skala rödbetorna genom att trycka bort skalen. Blanda en vinägrette med mycket hackad vitlök. Lägg blast och klyftade rödbetor på ett fat. Häll över vinägretten. Rödbetorna är goda ljumma eller kalla. 

11 juli, 2013

Foodtruck m fransk asiatiskt sedd på Tulegatan


Första Food trucken jag ser i Stockholm, BunBun. Spot and Tell hittade den och köpte snabbt varsin portion mackor med fläsksida. Food trucken har funnits i två månader. Om du vill hitta deras position för dagen kikar du på Facebook.com/bunbunsthlm.

10 juli, 2013

Gästbloggsinlägg om Lavendelglass

Idag gästbloggar jag hos Milla och skriver om Lavendel och lavendelglass.

Jag är ju helt tokig i lavendel och nu börjar man skörda den runtom på Österlen. Snart tänker jag mig att jag ska några egna plantor men ändå kommer jag inte att låta bli att åka och njuta av lavendel på den fina Lavendelkiosken nära Skillinge eller till Österlenkryddor inte långt från Ystad för att få tag på riktigt färsk.

Du som inte kan få tag på färsk lavendel kan köpa torkad lavendel i handeln. Det brukar finnas på hälsokostaffären.

Här kan du läsa mer om:
Lavendel i maten med ljuvliga biskotti som innehåller choklad, lavendel och salt.
Lavendeldrömmar/lavendelkakor och bilder från Lavendelkiosken från dagen då de hade premiär och öppnade butiken.


03 juli, 2013

Lavendel i maten

Lavendel är helt förföriskt. Dess doft, färg och smak är alla ljuvliga i kombination. Jag kryddar gärna med lavendel och försöker hitta nya kombinationer. Choklad och lavendel är oväntat. Ofta numera lägger jag en matsked lavendel i kladdkakan bara för att det lyfter hela upplevelsen med choklad och salt.

Lavendelbiskotti med choklad och salt har jag bakat i bloggens begynnelse. Då var det så ovanligt att jag tror att den person som fick dem i present kanske inte riktigt gillade dem men hade den goda smaken att inte berätta det. Själv tyckte jag de var underbara.

Recept på Biscottin har jag hittat hos Annes Food från 2006 och det är säkert så länge sen jag bakade dem. Tror att det recept som jag hade ursprungligen kan ha kommit från Nigella Lawson. Det känns som om det är dags att snart ska göra dem igen. Om jag får ge ett tips så kan man mala lavendeln fint i en elektrisk kaffekvarn. Det ger mer smak har jag märkt. I allafall i kladdkakan.


Uppdaterat: Lavendeldrömmar och lavendelbutik på Österlen
Gästbloggsinlägg om Lavendelglass på Millas Hälsoblogg.

Lavendelbiscotti
120 g grovhackad mandel
2 ägg
2 dl socker
1 msk torkad lavendel
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175°C. Blanda mandel, ägg, socker, lavendel och salt.Tillsätt 3 dl vetemjöl, blandat med bakpulver samt den hackade chokladen. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget. Eventuellt går inte allt mjöl åt. Rulla ut i längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 175°C i ca 15-20 minuter eller tills skorporna fått fin färg. Skär längderna på tvären i lagom bitar. Torka i 100°C i 30-40 minuter. 

02 juli, 2013

Varför gästbloggning gynnar dig

Den här veckan är jag gästbloggare hos Kryddburken där jag under rubriken Gästbloggare Kinna Jonsson skriver om torkade fläderblommor.

Att gästblogga tycker jag är ett bra sätt att hjälpas åt i bloggosfären och det har flera fördelar.

Fördelar med gästbloggning

  • Driva trafik till varandra
  • Högre ranking i sökmotorerna 
  • Fler inlänkar
  • Nya besökare till bloggen
  • Fräscht material


Smarta bloggare hjälper till att även driva trafik dvs sprida länken till gästbloggsinlägget i flera kanaler och många bloggare har en egen fanpage och ett gäng följare på twitter också.

Vad handlar det om då? Jo i grund och botten givers gain. Det kan tyckas konstigt att skriva hos andra och länka till andra men när man gör det ömsesidigt ökar trovärdigheten i den egna bloggen och dessutom kommer det läsaren tillgodo på flera sätt då det finns mer material att välja på. Som bloggare hjälper man besökaren att upptäcka andra bra sajter. En gästbloggare använder kanske andra typer av ord än man själv och kan därmed också öka synbarheten i sökmotorerna.

I år känns det som om flera matbloggare har "bytt" inlägg med varandra och jag hoppas den trenden tilltar då det är bra för alla att sprida varandras material. Att bjuda in andra lönar sig.

Vill du gästblogga här?
Skicka ett mail till kinna.jonsson @ fiduser.se och berätta vad du vill skriva om och vem du är. Det måste dock vara inom mat eller vinområdet. Jag kommer att ta in ett begränat antal.
Eller vill du att jag gästbloggar hos dig? Berätta om innehållet på din sajt och varför du vill att jag ska skriva hos dig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...