26 september, 2013

Årets konditor

Först ville jag bara ha en halv bit men tårtbiten gick inte att dela och tur var väl det. Inte alls svårt att äta upp hela tårtbiten från en tårta, kreerad av förra Årets Konditor, Cecilia Anderssons. Hennes vinnartårta med macadamia nötter, päron kokta i Xanté, smördeg, päronbavaroise, glaze och så en chokladbotten med lite salt var som en dröm. Mycket läcker och man förstår varför den vann.

Ett helt gäng var samlade en regnig eftermiddag för presentation av de fem finalisterna i årets konditor. En tävling där bl a sponsorn ARLA Foodservice deltar.

Det är 3 kvinnor och 2 män som kommer att göra upp om titeln och tävlingen går av stapeln på Stockholmsmäsan den 3-4 oktober i samband med chokladfestivalen. Martin Lundell från Sveriges Bagare och Konditorier presenterade stolt de fem konditorerna som tävlar om förstaplatsen.

Finalisterna är:
  • Patrik Fredriksson, Clarion Hotel Post i Göteborg
  • Disa Molin, Margaretas Bröd & Bakverk i Göteborg
  • Lina Olsén, Tösabiten i Ekeby
  • Didrik Persson, Magnus Johansson Bageri och Konditori i Stockholm
  • Lina Östberg, Dessert & Choklad Stockholm

Tillsammans med finalisterna fick vi sedan gå in i provköket och laga minivarianter av kända bakverk.

Alla drog på sig kockmössor, förkläden och samlades sedan i grupper för att sätta igång med bakverken. Det blev mini dammsugare, fyllda petit chouxer, en mandelrulltårta med smörkräm och minimazariner.

Svarta stänger med fyllning av överblivna kaksmulor typ det som man får kvar när man sticker ut bottnar till princesstårtorna. Arrak håller ihop och de är rätt sköra att rulla ut.





Mandelmassan är utkavlad och fyllningen rullas över. Sedan för man handen längs hela kanten. Skarven ska förstås vara underst. 

Med några droppar konjak penslade på skarven, håller dammsugarna lättare ihop.

Medan vi stod och tittade på hur Cecilia Andersson skickligt hanterade chokladen för att temperera den berättade hon att tävlingen varit viktig för henne. Hon får mycket mer möjligheter att jobba med event än vad hon tidigare kunnat. Tävlingen har också varit kompetenshöjande då man tränar väldigt mycket. Samma sak görs om och om igen tills den sitter. Övning ger färdighet. 


Linda från Matstugan och jag. Kika in på Matstugans blogg för Linda har fler läckra bilder. Den där kockmössan satt löst...ramlade rätt snart av...


Linda tränar inför barnkalaset som hon ska ha lördagen efter. 

 

Här fylls profiterols med chokladkräm. Sedan doppas de snabbt med toppen i chokladglasyr och läggs till sidan för att torka.


Kronan på verket var att vi själva fick göra små prinsesstårtor och lära oss hur marsipanen skulle dras ut åt sidorna för att kunna "smekas" in längs kanterna. Att man lade grädden som en kulle för att få den där runda formen och på botten spritsades en typ av mandelkräm. Översta delen av anslaget (tårtbotten) lade man upp och ner så att det bruna på sidan inte låg överst. Plus att nu såg jag hur man gjorde en marsipanros där marsipanen drogs ut med hjälp av en tesked.


Några minimazariner hann vi också med. Puh, stressigt att vara bagare i några timmar. Men riktigt kul!

23 september, 2013

Pasta med orientalisk köttfärssås



Sjukt god är den här köttfärssåsen. Vi har varit tvugna att göra den flera gånger så god är den. Receptmakare är Klara Desser och receptet finns i boken Klaras goda GI-dagar. Hennes stil med rätterna i boken är härlig. Det är smak och textur i en bra mix. Lite tuggmotstånd. Många gånger i form av nötter, frön och som här med flagad mandel. När man bestämt sig som jag att det måste göras något åt bilringen runt midjan behöver man inspiration. Däremot följer jag bara min egen filosofi vad gäller att gå ner i vikt. Bantning och dieter göre sig icke besvär i mitt kök.
Matfilosofin kommer. Stay tuned!

Orientalisk köttfärssås 
Recept ur Klara Dessers bok Klaras goda GI-dagar
4 port
1 lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk curry
1 tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
1 dl tomatpuré
1 dl vatten
400 g nötfärs
4 portioner fullkornspasta
klick kvarg+crème fraiche
rostade mandelspån
myntablad

Hacka löken och vitlöken. Fräs i lite olivolja i en panna. Tillsätt kryddorna, tomatpurén, vatten och färsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt ytterligare kryddor för mer styrka. Låt puttra på låg värme och koka pastan al dente. 

Servera med en klick kvarg, (kesella) blandad med cème fraiche, rostade mandelspån och myntablad. Gör gärna en matig sallad.

19 september, 2013

Dags för matbloggspriset 2013

Då är det äntligen dags att börja fundera på vilka mat och dryckesbloggar som är verkligt bra och värda att uppmärksammas. I år har vi 11 kategorier där olika saker kommer att premieras.

Matbloggsprisets kategorier
Stora Matbloggspriset
Folkets Val
Bästa Dryckesblogg
Matbloggsprisets Hedersutmärkselse
Bästa Bak & dessertblogg
Bästa podcast
Bästa nykomling
Bästa videoinnehåll
Bästa branschblogg
Bästa foto
Bästa design

Har du förslag på mat eller dryckesblogg, pod, video som passar in i någon eller några av kategorierna ovan så får du gärna tipsa i kommentarsfältet nedan.

Hashtags för priset är: 

#matbloggspriset #matblogg2013 #swefoodblog


FAKTA OM PRISET

  • Grundades 2005 av Christopher Anderton som driver bloggen Hej Mat!
  • Priset delas ut på Mitt kökmässan i november. 
  • 2012 fick matbloggspriset 15 505 röster i Folkets Val och över 300 bloggar nominerades.

Läs hela pressreleasen hos Cision med jury, priser och kategorier. 
Har du intresse av att vara sponsor till priset får du gärna kontakta mig på kinna.jonsson@fiduser.se


Följ matbloggspriset på: 

Facebook.com/matbloggspriset
Instagram.com/matbloggspriset
Twitter.com/matbloggspriset


Hemsida

Matbloggspriset


Fler bloggar om:
Fredrik Schelin vill ha tips i kategorin Bästa Dryckesblogg

17 september, 2013

Morotssoppa med mersmak



Känner att jag vuxit i det där med att skapa egna recept. Att övning ger färdighet. Förut var jag en verklig kokboksslav. Men genom att träna, träna och träna om igen och följa instruktioner och sedan göra om efter eget huvud gör att man hittar en egen stil.

Morotssoppan gjorde jag helt utan att ens kika på ett recept. Att ingefära passar till morot hade jag läst men aldrig testat. Löken är med för att den "reder" soppan. En klick med färskost eller crème fraiche rundar av på ett bra sätt. Hönsbuljong använder jag oftast för just den smaken gör mig nöjd men självklart går det att använda ett vegetariskt alternativ och få soppan helt vegetarisk. Kanske kan man runda av den med en gnutta olivolja då. Fettet tar som bekant upp fettlösliga vitaminer i morötterna så någon typ av fett bör vara med. Färgen blev grym och när man äter glad mat inbillar jag mig att man mår bättre än att äta färglös mat.

Morotsoppa med mersmak
2 portioner
1 liten gul lök
ca 2 cm ingefära
smörklick
300 g skalade morötter
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller 5 dl hönsbuljong)
2 msk färskost, här använde jag ARLAs nylanserade yoghurtfärskost för matlagning men crème fraiche går lika bra.
1/2-3/4 tsk salt

Skala och skär löken i bitar, ansa ingefäran och skiva. Fräs i kastrull utan att det tar färg. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg ner dem i kastrullen och häll över vatten. Tillsätt buljongtärningen och låt allt koka mjukt. Mixa med mixerstav. Runda av med färskost. Smaka av med salt.

16 september, 2013

Fullkornspasta med pesto



Jag är verkligen ingen diggare av fullkornspasta - men man vänjer sig och nu hittade jag en sort med dinkel från Kungsörnen, Cappelli som inte var så dum...eller så har jag vant mig vid den lite speciella konsistensen och smaken för jag gillade den verkligen. Med den sås som jag trollade fram blev pastan riktigt god. En förstärkt pesto där jag dolt massor av grönsaker. Basen var det vanliga italienska hundtricket "soffritto" som jag bara älskar. Franska motsvarigheten heter Mirepoix. I peston ingick oregano och där tänkte jag att det kunde bli gott med ännu mer smak av fin oregano.

Pasta, använd 4 dl Cappelli för 2 pers. Jag använder ofta lite mindre mängd än vad som anges på förpackningen.

Pastasås
2 pers
1 liten morot
3 stänger stjälkselleri
1 liten lök
1 stor kycklingfilé
1 liten röd paprika
2 tsk torkad oregano
1/2 dl crème fraiche

Tärna morot, stjälkselleri och hacka lök fint. Fräs i kastrull utan att det tar färg. Sätt samtidigt på pastan. Skär kycklingfilén i små bitar och tillsätt i kastrullen och låt steka med några minuter. Ta bort kärnorna ur paprikan och låt fräsa med. Tillsätt oregano, tomatpeston och crème fraiche. Häll av vattnet från pastan. Spara lite kokvatten. Blanda pastan med såsen och häll på lite kokvatten. Servera med en gång. 

Frukost


Det skrivs alltmer att frukost är det viktigaste målet på dagen. Men jag undrar hur många som har inspiration att variera sig? Svårt att hitta på något annat när man har bråttom på morgonen. En viss planering krävs. Vi har hittat ett alternativ som är gott nämligen grovt bröd, kvarg och en halv avokado. Fantastiskt nog håller en enda grov macka med det pålägget mig mätt ända fram till lunch. På bilden ser du en helgfrukost. Tomaterna är mina egenodlade och jordgubbarna plockar jag nu fram ur frysen. Blandat med färsk persika som har säsong nu eller fryst mango blev det fräscht.

Tidigare har vi ätit fil med köpt eller Lottas hemgjorda müssli. Också gott men håller inte mättnaden lika länge.

Andra frukostvarianter är gröt. Gröt är fantastiskt och det går att variera på många sätt. Problemet är bara att det finns en grötvägrare i huset. Så hjälp mig nu och hitta på gröt som inte är gjord på havregryn...så att jag lyckas med tricket att göra det utan protester. Hur skulle du tillaga en tilltalande gröt? Vilka ingredienser rekommenderar du? Vad gör du för att få den riktigt god? Berätta jag dör av nyfikenhet och behöver inspiration.
Kanske är du allergiker och fixar gröt på ett spännande sätt...hur gör du då?

Mina tankar går mot gröt med
flingor och frön
bovete
rågflingor
skrädmjöl
nötter
psylliumfrön
psylliumfröskal
pumpakärnor
solrosfrön

Att använda torkad frukt i:
russin
torkade aprikoser
torkade dadlar
torkade fikon
torkade plommon

Tillbehör till gröten
mjölk, har inte provat havremjölk, sojamjöl eller dy. Blir det gott?
äppelmos
lingonsylt
färska bär som skivade jordgubbar 


15 september, 2013

Reportage i tidningen land - konservera som mormor är hett


Kan inte låta bli att vara lite stolt över reportaget som kom för ca 2 veckor sen. Det var verkligt roligt att ha tidningen LAND hos oss på Klefstad förlag i flera timmar. Spännande med fotograf som man tittar på och lär av och en supertrevlig journalist som intervjuar och skriver. En egoboost som någon annan skulle uttryckt det!

Självdistans och humor i nya program med Niklas mat







































I veckan som gick var jag på förhandvisning av ett av Niklas Ekstedts program i en serie på sex nya avsnitt av Niklas mat  i SVT i höst. Niklas har besökt kockar i olika länder som är de främsta i sitt land men ganska så okända för oss andra. Bakom kulisserna som han själv uttrycker det.

Det första avsnittet visas i veckan som kommer. Charmigt, skönt filmat där Niklas med stor självdistans är riktigt rolig med glimten i ögat. Avsnittet vi ser är mer livsstilsprogram som skildrar maten och livet i Charleston än hardcore matlagning vilket tilltalar mig. Allvar blandat med humor där man kort nämner vad slavarna haft för inflytande på maten, kollar takvåningen med kockens egna odlingsexperiment som härligt skön stämning hos ett gäng Rednecks i skogen. Niklas både åker och kör själv pick-upen med handbromsvändningar på ett fält.

Att kocken är bonde förstärker bara tankarna om trenden Bonde+kock=sant, en trend som varit tilltagande under flera år utomlands och är på gång i Sverige. Man vill veta var maten kommer ifrån och kunna styra mycket mer från produktion. Kocken, Sean Brook som Niklas besöker i första avsnittet, har varit bonde från början och nu odlar han fortfarande lite uppe på ett tak. Mycket matexperiment. Väldigt äkta.

Niklas och Sean Broock är till och med ute och jagar lite "vild"svin runt, runt. Rätt farligt om du frågar mig. Särskilt som suggan har kultingar. Det hade jag inte gjort för man vet aldrig om man bli attackerad. Läs mer om Seans Broocks restaurang Husk här.

Hela evenemanget med smygpremiären, inleds med mingel, vin, minihamburgare och ribs på Vassa Eggen. Känns helt rätt. Att Niklas Ekstedt är en omtänksam värd framgår då han ser till oss som var först på plats så att vi har det bra. Jag gör bort mig det första jag gör då jag frågar hur länge han haft Vassa Eggen. Ha ha, kunde gärna ha svalt tungan också. Vilken felkoppling hjärnan gjorde och jag vet inte var jag fick det ifrån. Tar en tur till baren.

Men jag gör ett nytt försök och går bort till Niklas igen. Bortgjord eller ej. På frågan var han blivit mest inspirerad på sina resor svarar han Istanbul. Den kock som han tror kommer att ha mest inflytande framöver är den han besökt i Israel med mat som har rötter i religionen både judiskt och arabiskt kök. Det ska bli spännande att se de här avsnitten. Tidigare har jag bara sporadiskt följt Niklas mat, men de här avsnitten kommer jag säkert att gilla och rekommenderar dem...vad säger man? Fem slevar, slickepottar, kastruller, fem vispar av fem...äh du fattar. Sevärt!

Nu kommer jag att hugga in på en lång artikel med sköna bilder om Sean Brook i tidningen Fool som vi fick. En tidning som jag kommit i kontakt med då jag har gjort en kartläggning i sociala medier för en stjärnkock som riktade sina blickar till våra grannar i öster...men det är en annan historia som hör hemma i mitt företagande på Fiduser. Många ställen jag blev sugen på i min kartläggande resa och att kika över gränserna österut kändes som up-and-coming. Ibland önskar jag att jag kunde hänga lite med någon som gör såna här resor...

LÄS MER
Vill du läsa mer om Bonde+kock=sant finns här en inlägg om ett gäng matbloggare som besökte en mjölkbonde vid Uppsala i höstas. 

09 september, 2013

Vilda Hilda och säsongens sallad


Det är så lätt att få till något gott och med en krydda i dessingen blir det ett extra lyft. Här har jag använt kryddblandingen Vilda Hilda från Allt Gott. En liten favorit av den enkla anledningen att den är smakrik och smal. Den blir det eftersom man häller vatten över kryddorna. Sedan tillsätts olja och vinäger.
Vilda Hilda använder jag även i dip med gräddfil.

På fatet ser du stora salladsblad, ruccola, körsbärstomater, rivna morötter och fänkål. Jag tycker om att lägga upp såhär så att det inte är blandat, inspiration från franska maneret att servera sallad som förrätt, råkost på franska, assiette de cruditées.

3 tips på sallads dressing
Lottas franska senapsdressing, helt suveränt god.
Tysk yoghurtdressing med örtkryddor
Dressing med rapsolja från Gunnarshög till morötter

08 september, 2013

Tomatsäsong och 4 tips på vad du gör med tomater



Just nu har framför allt de tomater som man odlat och skördar själv extra mycket arom. Men man kan lägga svenska köpta i solen och få mer smak. I allafall inbillar jag mig att de känns som solmogna.


Ta vara på dina tomater, oavsett om de är gröna eller röda. Tomater innehåller antioxidanter som lycopen vilket motverkar cancer och flavonider som är bra mot hjärt-och kärlsjukdomar. Lite mindre är mängden C-vitamin och A-vitamin men de finns där så passa på och konservera, frys och gör något gott nu här det är säsong.
Här hittar du mer hälsofakta om tomater.

4 tips på vad du gör med tomater
- Frys in de röda tomaterna hela till vinterns grytor, t ex i plastpåsar.
Använd tomaterna i en ratatouille som du fryser in
Gör en tarte tatin på tomater, här är recept från Dagmars kitchen
Hela syltade gröna tomater - fler tips på både hemgjord ketchup samt röd och grön tomatmarmelad finns i vår bok I mormors skafferi, Klefstad förlag.

07 september, 2013

Pasta och svamp


Svamptider och mycket gott att hämta i skogen. Förr hade jag respekt för just råvaran svamp. Respekt på så sätt att jag bara gräddstuvade den. Nu hittar jag på allt möjligt. Framför allt kryddar jag med mycket fler saker. Resultatet blir både goda soppor, pajer och den här pastan. Jag har verkligen inte kommit på receptet själv utan hittat det i någon av Jamie Olivers böcker. Han är verkligen så inspirerande som man ser på TV och jag hade ju chansen att lyssna på honom live och få en liten bild med honom och mig i våras. Han har länge varit min stora idol och därför var det extra kul att han verkligen kändes genuin IRL också. 
Jamie Olivers recept kör jag jämt på fri hand. Vet inte ens var originalet finns. Gissar att han hade gjort en egen papardelle som jag ersatte med en tagliatelle för det var vad som fanns hemma.







































Pasta med svamp à la Jamie

Papardelle
svamp
rivet citronskal
bladpersilja
parmesan
lite olivolja till pastan
salt
peppar

Koka pastan enligt anvisning. Spara lite av kokvattnet när du blandar svampblandning och pasta.
Stek svampen och låt vätskan koka bort. Riv citronskalet. Hacka bladpersiljan. Blanda allt med pastan och tillsätt lite av kokvattnet samt olivolja. Det ska ju inte vara torrt. Ta ett tag med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt vid servering. Parmesanosten kan du antingen blanda ner eller låta alla tillsätta efteråt när du serverar.

För att få det här riktigt sund serverade jag en rejäl "assiette de cruditées" som förrätt. Då äter man inte för mycket pasta. 

06 september, 2013

Årets glögg från Blossa 2013

Att gå på pressvisning och prata jul känns lite konstigt men när jag får höra att gänget på Blossa och Prima julsnaps äter sitt julbord redan vid midsommar är det ändå inte så tidigt...

Vi är alltså i en fantastisk lokal på presslunch vid Skeppsbron, fönstren är öppna och det fläktar friskt vilket är tur för det är så varmt och soligt. Rena sommarvädret. Alla står vi och kikar på den fina juliga, kurbitsröda flaskan som innehåller årets glögg 2013 från Blossa. Självklart tror vi att vi ska få reda på ingredienserna till smaksättningen också. Men den kommer inte att avslöjas förrän längre fram emot jul, utan istället blir det spekulationer och gissningar tills infon släpps.

Ledtrådarna vi får är att man varit inspirerad av Dalarna, idrott som cykling, simning, folklore och inte som tidigare av smakresor långt bort till andra länder. Chief blendern berättar att hon gjort en tolkning på vad Dalarna är för henne. Färgen är rödaktig och vi kan utgå från vad som ger en sådan färg. På flaskan finns koordinater från Mora och det
är Blossa Dalecarlia som vi ser på borden. Att man sedan tänkt att närodlade produkter ska passa till tycker jag är innovativt t ex en ost, knäckebröd eller basturökt skinka.

Någon har skrivit "Raggsocka", "Lust" och "Nära" mm på en del av flaskorna vilket känns lite extra skojigt. Men smaken är definitivt inte raggsocka eller ens i närheten av det.

Idrott och Dalarna och Mora...då tänker jag genast på Vasalopp och min kvalificerade gissning blir blåbär, någon annan gissar rönnbär. Smak som jag direkt kan urskilja är nejlika. Madeleine Landley, Landleys kök bredvid mig säger att det också finns doft av kanel. Vi gillar den för den inte är så söt och den är rätt traditionell glöggsmakande. Gott betyg med andra ord.

Vad gissar du på när du får de här ledtrådarna? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

Andra bloggare om Blossa
Spisat, Kari Receptomaten, har förklarat varför det står raggsocka på flaskan. 
Flera fina bilder hittar du hos Linda på Matstugan. 

05 september, 2013

Kraftig grönsakssoppa när du vill äta kalorisnålt


Hälsoundersökning och varför jag blev av med 5 kilo
I sommar har jag och sambon dragit åt svångremen. Det har inte varit svårt då vi båda önskade orka lite mer inför hösten. Samtidigt har det varit nödvändigt då sambon var på läkarbesök och förstod att något måste göras.

Något som föranledde mig att även gå på hälsoundersökning för att se hur det låg till med kolesterol, blodtryck och sockervärde. För mig var det fint...men ett par kilo kände jag att jag ändå ville gå ner. Sagt och gjort. En smygstart i början av maj. Hårdträning i juli och koll på min kost har gjort att jag nu stolt kan säga att drygt fem kilo har letat sig bort från mage, rygg och ben. Jag mår dessutom strålande.

Vad vi ätit/druckit mer och mindre av
Det som vi gjort är att äta mindre portioner av kött och mer av grönt. Vi har dragit ner på rejält på vin, kaffe och sedan ätit som vanligt till största delen. Självklart har jag också druckit mera vatten. För övrigt är vi inte så himla osunda men lite småätande mellan målen i form av nötter, en liten ostbit, en bit korv eller annat kan stjälpa de bästa föresatser. Så bort med allt sån't.

Matinspiration i kokböcker
Viktigt har varit att försöka inspireras av kokböcker och även om jag inte följt någon diet har jag ändå tyckt att Klaras Deser's Mina goda GI-dagar har varit kul att laga ur. Framför allt för att hon använder matvete, mathavre och annat som jag är dålig på att använda i vanliga fall. Sedan är också boken Våra bästa GI-recept med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson, fylld med trevliga recept.

Min matfilosofi
Eftersom min filosofi är att äta allt, blir det även någon kaka, lite choklad eller annat mellan varven. Det viktiga är att det inte blir för mycket. Faktiskt rätt lite och kanske hälften av vad man egentligen vill ha.
Potatis skulle jag aldrig utesluta utan äter lika mycket som jag brukar. Samma sak med bröd - eftersom jag inte har något problem med mackor på kvällen eller sug. Vi äter jämt 2 lagade mål om dagen och rejäl frukost så det uppstår inte helt enkelt. Bär har tagit en allt större plats i sommar. Och med alla rapporter om fina antioxidanter och andra nyttigheter från Bärfrämjandet/Svenskt Sigill har det inte varit svårt att ta dem till sitt hjärta mer än förut.

Om grönsakssoppan och hur jag lagar den
En soppa som jag lagar om och om igen är den här grönsakssoppan. Just nu funkar den särskilt bra då den bygger på det som är i säsong nämligen bl a tomater, zucchini, aubergine, paprika och lök. Jag mixar den grovt och späder med vatten om det behövs. Rejält med kryddor och just nu har jag snöat in på olika chilisorter så den blir stark. Glöm inte heller vitlöken. Se till att soppan har mycket smak som du gillar.
Tänk att du gör en ratatouille och mixar så är du där. Soppan räcker till många måltider och kan ätas både varm och kall. Här är lite tips om vad du kan lägga i den.

Kalorisnål grönssakssoppa
1-2 burkar tomater eller färska svenska tomater
1 liten zucchini
1 liten aubergine
1/4 vitkål
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 röd paprika
en liten morot
chili torkad eller färsk
Vatten
Förstärk eventuellt med några matskedar fin tomatpuré
lite god olivolja

Tvätta, skala och dela grönsakerna i större bitar. Lägg i en stor kastrull. Täck precis med vatten. Låt koka upp och puttra en stund tills grönsakerna är mjuka. Mixa allt med mixerstav. Servera varm eller kall med eller utan tillbehör. Tillbehör kan vara räkor, en klick creme fraiche, färska kryddor, smulad bacon. Hårdkokt hackat ägg. Fint tärnad slanggurka. En smörgås om du känner att du är mer hungrig.

Tips om hur du sätter upp mål för att gå ner i vikt. 

Invigning av Grands Veranda

Det är guldkant på tillvaron att få gå på pressträffar med lite lyx och flärd. Så kändes det när jag med 99 andra gled in i den nyrenoverade verandan på Grand. Grand är ju ändå ett ställe som jag går till flera gånger per år både privat och i andra sammanhang. Det kan vara allt från privata baler sedan jag flyttade till Stockholm i början av 90-talet, galor och lite exklusivare mässor sen jag blev bloggare. Ibland dricker vi ett glas champagne, lite förfest, på väg någonstans, och min sambo tar mig med på supé då han tycker jag behöver uppmuntran och livet inte ska få lunka på i sina gamla vanor. Ja, du förstår att jag har ett gott öga till Grand. ;-)

Nu öppnade Grand sin veranda igen efter att ha varit stängd för en omfattande renovering i 7 månader. Inredningen är hållen i en stram och klassisk stil med en del mjukare element som dekoren framför ingången till buffén. Ett ornament i, vad jag uppfattar är koppar. Me like! Kristallkronorna är raka, kyliga, lite 50-talsstil. En vacker kontrast. Marmorgolven är extremt snygga i övervägande vitt med svarta inläggningar. Man har öppnat upp valven och de före detta ytterväggarna är också krämigt vita. Detaljerna i t ex tjocka gräddfärgade linnedukar, tungt matsalssilver (bestick) och tallrikar med monogram ger en det där lilla extra.
Känslan är lyxig och glamorös. Här kan man äta både frukost, lunch och middag för att inte tala om afternoon tea. Bakom konceptet står arkitektbyrån Richmond International som tidigare haft sitt inflytande på Cadierbarens inredning.

Eftersom vi är så många bjuds vi att även besöka köket. Spritutlämningen passerar vi med sitt imponerande lager när vi kliver en trappa ner till köken. Det måste vara rätt jobbigt att arbeta i nivå och springa upp och ner är min tanke när vi går ner.

Kastruller och grytor glänser i kapp med de rostfria diskbänkarna som är specialdesignade.

Väl nere möts vi av en urläcker blomkålssoppa i små glas. To die for. Självklart intervjuar Helen Mags Magnuson och jag kocken om hur det är tillagat. Enkla grepp som att koka blomkålen med vatten så det precis täcker. Smälta lök. Grädde som fått koka ihop...mer kommer jag inte ihåg för mina ögon hamnar på den riktigt stora tryffel som han använder vid serveringen. I varje litet glas rivs nämligen tryffel ner. Gah så gott!
Vi bjuds till ett klassiskt, svenskt smörgåsbord. Sillinläggningar, kall fisk, kallskuret kött, sallader och småvarmt. Mest spännande tycker jag sillinläggningen med en hel kanelstång är men varje inläggning är en delikatess i sig som har mycket smak. Små patéer med såser, rökt lax, rökt torsk osv. Smakerna löser av varandra liksom färgerna. Det är verkligen vackert att bara titta på.
Fortsätter till det kallskurna och jag vet, jag borde antecknat för det var delikat både i färg, smak och textur.
Jag fastnar för tunt kallskuret kött, både läcker kotlettrad med plommon och spickeskinka. Vid den senare står en tomatchutney som lika gärna skulle kunna vara en röd tomatmarmelad. Jag blir glad över att se kombon då jag själv gjort hemgjord tomatmarmelad och brett på mina skinkmackor. Du läste rätt. Det är väldigt gott!

Bredvid står en liten skål med picklade grönsaker. Jag får veta av mitt bordssällskap att det är det senaste i New York, att äta picklat. Inte helt osökt far mina tankar till mormors inläggningar med nypon, tomater eller att jag själv gjorde 1-2-3-lag och syltade trattkantareller till nyår.

Dessertbordet är ett överdåd med exotisk frukt, vaniljglass med profiteroller, små glas med smoothies och smulpajer. Därför kommer jag inte ens till den delen som är det småvarma. Jag måste ju bara tillfredssälla min sweet tooth innan jag slutligen rullar hem...på cykel. En eftermiddag helt i min stil.

Fler inlägg om invigninen med bilder hittar du på Elle Mat och vin och Mat och vänner. 


04 september, 2013

Passa på med zucchini

Jag frossar just nu i alla fina grönsaker som har säsong. Recepten ska vara enkla och snabba och maten mättande. Soppa är definitivt inget som min sambo tycker man blir mätt på. Och när jag gick ut genom dörren för att gå på ett event föreslog jag det och fick negativa vibbar från honom. Därför funderade jag på vägen hem och botaniserade i köttdisken innan jag klev över tröskeln igen. Först hade jag tänkt stekt kyckling som en "side dish" eller att smula ner bacon men blicken föll på kycklingfärs från Kronfågel och vips var idén där. Frikadeller. Och så blev det.

Lite småsvårt att smaksätta köttbullssmet av just kyckling då jag inte vill smaka på den innan den är stekt. Vill man smaka kan man krydda smeten och steka en liten klick och smaka av. Själv gick jag på känn och saltade och pepprade. Vis av hur man gör vanlig smet tog jag ett litet extra tag med både salt och peppar. Resultatet blev perfekt. Köttbullarna fick koka med i soppan och därför kallas de för frikadeller.

Soppan hade jag tänkt som en variation av zucchiniplättarna alltså kokt zucchini istället för stekt. Lite lök, zucchini, buljong och något att reda/runda av med. I det här fallet blev det gräddfil. Alla som använt gräddfil vet att det skär sig lite men nöden hade ingen lag. Annars hade jag hellre antingen använt en toppredning på mjölk och mjöl eller rundat av med en redning av äggula/vispgrädde som är klassisk.

Nåväl, soppan blev mycket god och trots rätt lite kött i den blev vi riktigt mätta. Den går förstås att äta utan kött också och blir helt vegetarisk med en grönsaksbuljongtärning i.

Zucchinisoppa
1-2 schalottenlökar
ca 500 g zucchini
1-2 hönsbuljongtärningar
vatten så den blir lagom konsistens som du tycker om
salt
peppar
Frikadeller
150 g kycklingfärs
salt
peppar

Skala och hacka löken. Fräs i lite smör utan att den tar färg. Riv zucchinin och tillsätt den tillsammans med lite vatten och buljongtärning. Låt koka upp och småputtra i några minuter. Blanda kycklingfärsen med salt och peppar. Ska inte röras för mycket då köttet kan bli som gummi. Ta lite vatten på händerna och forma runda bullar som du lägger i soppan. Låt koka några minuter till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer buljong. Servera varm.

Nu är det säsong för zucchini

Om man är osäker på säsong för en grönsak kan man fundera på om priset är attraktivt. T ex köper jag själv sällan paprika när den kostar 60 kr kilot men när det kryper ner mot under 30 då slår jag till. Samma sak gäller zucchini. Jag älskar den milda fina smaken men köper allra helst när det är säsong som det är nu, då priset också är rimligt - på grund av större utbud. Glöm inte att mat måste få kosta så kvalitet kostar ändå alltid lite mer och det är jag alltid beredd att betala.

I helgen gjorde jag de mest delikata zucchiniplättar. Devisen vid konstruktionen av receptet var att de skulle vara så kalorisnåla och "smala" som möjligt. Därför höll de knappt ihop, för att det var så lite mjöl i dem och ett ägg per man. Resultatet blev goda och mycket fluffiga plättar. För att klara att vända dem använde jag ett stort lock som jag smorde med lite smör. Jag vände plättarna mot locket och lät dem glida ner i stekpannan igen för att bli gyllene på andra sidan. Samma sak gjorde jag när de skulle glida ner på tallrikarna...

Just eftersom zucchinin har en mild smak tycker jag om att känna den. Kryddningen är därför bara salt och peppar. Lite lök kan man ha i och just i tillagandets stund hade jag skuren gräslök i en burk och det fick slinka med ner i smeten. Här är nu receptet.

Zucchiniplättar
2 personer
500 g zucchini
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk kvarg (kesella)
1/2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
skuren gräslök

Vispa ihop ägg och mjöl. Tillsätt kvargen och vispa till en slät smet. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Blanda ner i smeten. Smaksätt. 
Hetta upp en stekpanna. Tillsätt en klick smör och stek plättar. Använd gärna ett dl mått med knappt en dl till varje plätt så får du jämn fördelning av smeten. Stek tills de har fått rejält med färg. Vänd dem mot ett smort lock och stek på andra sidan.
Servera med tomater eller någon annan grönsak med färg. Vill man kan man servera ett par skivor bacon till.

5 tips med länkar på zucchinirecept
Chilidoftande zucchini
Grillad aubergine och zucchini
Tortellini med zucchini och gremolata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...