27 december, 2013

Alkoholfria drycker och lågalkoholvin till nyår

Som regel brukar jag köra bil på nyår och vid många andra middagstillfällen också. Det gör mig egentligen ingenting förutom det att om den jag blir bjuden till inte tänkt till, utan jag sitter där med lite pommac eller något annat tråkigt i glaset. Därför blev jag glatt överraskad vid nyår förra året, då värdparet hade flera olika alkoholfria drinkar som passade vuxna. De hade kikat på den här sidan för att få inspiration.

Men med handen på hjärtat så skämdes jag själv rejält vid en middag för inte så länge sen, eftersom jag glömt köpa alkoholfritt. Egentligen borde jag ha koll då jag skrivit om vin för en uppdragsgivare under mer än 2 år. Just vid nyår och andra stora helger har jag då funderat rejält på alternativa dryckesval. Dessutom har jag under året varit inbjuden på provningar av lågalkohol vin eller alkoholfritt.

Därför tänkte jag att det här borde vara något som fler vill ha hjälp med. Jag googlade och hittade en artikel från Systembolaget där de förklarar hur enkelt det är att söka på alkoholstyrka i deras produktsortiment. Framför allt om man vill dricka vin med mindre alkoholstyrka. Däremot kanske man inte ska utmana ödet och tro att man kan dricka en större mängd och sedan sätta sig vid ratten. Bara dumt om du frågar mig.

Att lyssna på Altias presentation av lågalkholhaltiga viner In the Air i somras var mycket intressant. Enligt deras undersökningar är det en ny trend att konsumera vin med mindre alkoholhalt. På provningen fanns både vitt, rött och mousserande plus en rosé i den serien. Jag har för mig att jag tyckte bäst om det vita en Chardonnay, rosén gjord på Shiraz och det mousserande, sparkling Strawberry. Det röda, en Cabernet Sauvignon, var något platt men helt OK då vi testade det till plockmat med olika smaker. Vin utan alkohol är svårt att framställa och jag tyckte Altia lyckats bra. Hela sortimentet av lågalkoholvinerna In the Air hos Altia och vilken mat de passar till, hittar du här. Sedan har de också en Chill Out Zero med noll alkohol som är god. Min tanke är att det blir en aning faddare smak utan alkohol men de smakar betydligt mycket bättre än det som funnits i Systembolagets sortimentet tidigare. Lågalkoholviner kan vara ett bra alternativ till den som vill känna sig fräsch dan därpå, hålla nere på alkoholmängden allmänt samt för den som tränar och vill konsumera färre kalorier.

Här har jag sökt upp röda viner på Systembolaget med 0-5% alkoholstyrka men lägg märke till att endast ett av dem passar till mat dvs inte är sött.

Så vilka helt alkoholfria drycker kan man servera till mat? På systembolaget finns det förstås olika saker att välja på. Här skriver Systembolaget allmänt om alkoholfria alternativ och vilken mat som passar till. Länk till det alkoholfria sortimentet på Systemet hittar du här.

Något år har jag druckit äppelmust på särskilda äppelsorter från Kiviks musteri vilket varit gott och friskt. En annan typ av dryck hittar du här: Ega, en druvjuice blandad med roibuste och granatäppeljuice. Smakrik och rätt söt men tillsammans med mineralvatten tror jag drycken kan vara gott till mat. Tack SpotnTell för att du presenterade mig för den.

Om du går till en livsmedelsaffär hittar du druvjuicer, tranbärsdryck, blåbärsdryck och äppelmust. Varför inte prova att blanda något av dem med ett neutralt mineralvatten eller ev ett smaksatt med citron/lime? Det är oväntat gott.

Ett vitt vin till fisk och skaldjur, som verkar finnas runtom landet i flera av systemets butiker, är Bilabong. Det är torrt, något som jag föredrar till mat. Samtidigt blir jag mycket nyfiken på Rickard Juhlins mousserande, som är en nyhet i sortimentet och också finns i rätt många av systembolagets butiker.

För egen del behöver jag ett kraftigt rött till nyår och har letat fram, Nigrum som passar till nötkött, gris och lamm. Det är framställt på svarta vinbär och druvor. Kanske kan vara det jag provar själv då det verkar bli rådjur eller älg till varmrätt hos oss. Jägaren letar just nu igenom sin frys...

Vad serverar du till nyår?

26 december, 2013

Julmat och rester

På julafton ringde en väninna och önskade God Jul. Hon passade då på att fråga om vi ville komma över på juldagen eller annandagen. Visst ville vi väl det och ofta kan vi med kort varsel. Eftersom vi var bjudna kl 16 visste vi inte riktigt om det var mat eller kaffe...men för att inte vara oartiga och ringa upp igen och kolla åt vi en liten bit sill, några revbensspjäll och tänkte att vi kommer hem tidigt om det inte bjuds på mat.
Väl där fick vi glögg tills alla var samlade och sedan bjöds vi på julbord. Vilket bra sätt att bjuda in vänner spontant och på det viset umgås lätt utan att mat måste lagas utan snarare att man blir av med sina rester. Värdinnan sa också att det var så trevligt att vi kom så att de själva skulle behöva äta upp all mat i många dagar.

Som du kanske sett tidigare här på bloggen vurmar jag lite för att man ska ta hand om resterna. Det kastas alltför mycket mat av det vi producerar, närmre en fjärdedel. Jag vill därför ge dig lite tips både från min egen blogg och från den här artikeln som jag just läste där det fanns ovanligt många bra recept på rester. 
Kan själv dra mig till minnes en jul när mamma var sjuk och jag som tonåring skulle försöka fixa något. Vet att det blev en skinkpytt...inte jättegod men ätbar...inspirationen från internet hade behövts då och jag är så glad över alla kul saker som alla andra delar med sig av.
Har du något som du vill dela? Skriv i kommentarsfältet nedan.

Resternas topp five rätter
Alla dessa burkar - inlägg om rester

God fortsättning på julen!!!

25 december, 2013

Inspiration till nyårsmenyn - 8 års olika menyer

Hej där! Knappt har julens klappar packats upp innan man ska börja tänka på nyår. Har du någon vän som sitter ensam hoppas jag att du tänker på att bjuda in dem. Visserligen kan man vara ensam på nyår och t o m njuta av det. Jag vet för det har jag gjort någongång då jag inte alltid tycker det är så viktigt med stora högtider. Men sedan jag träffade min fine Fredrik firas nyår alltid i glada vänners lag då han har en stor vänkrets med den traditionen. Matglada vänner får jag väl skriva då alla lagar maten och tar med sig till värdfolket. Värdarna delar in oss alla i team som får i uppgift att komponera en rätt samt köpa vin till. När man väl kommer till festen är alla festklädda. Ingen står och lagar mat utan det handlar om att se till att varm mat är varm och att allt är fint upplagt. Värdparet behöver inte laga mat utan ser till att inramningen är fin. De brukar ändå se till att det finns extra småsaker som gör kvällen extra festlig.

Teamen lagar allt från barnmeny, välkomstdrink till de vuxna, förrätt, mellanrätt, fiskrätt, varmrätt, ostbricka och efterrätt till att köpa bubblet till nyårsslaget. Numera äter alla ungdomar och barn med de vuxna, men när de var yngre fick de äta först för att de vuxna skulle få det lite lugnt vid middagsbordet.

Det har blivit allt färre rätter med åren men riktigt bra rätter. Nedan hittar du länkar med fulla menyer. Eftersom alla har lagat efter sina recept har jag länkat till recepten där jag vet vilket som ligger till grunden för rätten. Annars är det här mer tänkt som en inspiration för att du ska kunna hitta lite fina kombinationer men läsa i dina egna kokböcker eller söka fram något på nätet.

Mycket nöje och ett Gott Nytt År!!

Nyår 2012 alkoholfria drinkar med drinktilltugg, Rensteksröra, Oxfile, italiensk potatiskaka, gräddstuvad savojkål, Chokladmousse
Nyår 2011 parmesansoppa med löjrom, lammytterfilé med citronsmör, provence potatis, äppelglass med limoncello
Nyår 2010 hummer, oxfilé med örtcremefraiche, vaniljglass, hallonsabayone,
Nyår 2009, Anka à l'orange med palsternackspuré. Glassbomb till efterrätt.
Nyår 2008 hummer, oxfilé ugnsbakad potatis med chili, Panna Cotta med anis och kanel
Nyår 2007 Toast skagen, smördegsinbakad lax med dragon, hjortsadel med glaserade kastanjer, hallonglasstårta
Nyår 2006 Broccolimousse, Risotto m pilgrimsmussla, Skogssorbet, Oxfilé m chili och rödvinssås, Tarte au citron.
Nyår 2005 Pilgrimsmousse m tryffel, Lammfilé m jordärskickspuré, Mont Blanc med kastanjpuré.

19 december, 2013

Sophies canelé



En kväll i december träffades ett gäng matnördar: Spot and Tell, Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos, WCTC Fredrik, Del's Cooking Twist och Linda på Matstugan, hos Bertazzoni för att avnjuta Sophies Canelé. Sophie själv berättar att hon startat företaget för ett år sedan då en vän smakat kakorna och tyckte de var goda. Två dagar senare hade hon startat företaget. Den här kvällen är vi inbjudna på hennes första "bakkurs". 
Hon berättar att hon misslyckades mycket i början men har lärt sig lite tips och tricks efter hand. Och konstigt vore det väl annars eftersom hon producerar ca 3000 st i veckan idag.

Första gången jag smakade kakorna och träffade Sophie var på Fredsgatan 12 där vi fick frukost, läckert kaffe och de små bakverken. Och därför var det här eventet något jag inte ville missa. När vi kommer in i lokalen står de läckra kakorna uppdukade på borden. Sophie bakar i minsta modell men det finns 3 olika storlekar, small, medium och large. Bakverken är traditionella från Bordeaux och en symbol för området.
Smaksatta med saffran, kardemumma och apelsin är de läckra oavsett vilken sort man tar. Traditionellt görs de med smaker av vanilj och rom. 



Caneléerna är goda till ett glas sött vin efter maten. Eller till en espresso. 

Vi får också veta att de ska ätas samma dag och vara krispiga i ytan. Får de stå går de att äta men är inte lika läckra. Sophie bakar dem i små kopparformar som finns att köpa i Sophies webbshop.

Sophie som är väl bevandrad i den franska kakvärlden säger att canele tillhör samma familj som macarons och ska vara munsbitar. Och kanske är de t o m det nya svarta...!


Här fick vi ett kaffe från Erik som rest runt och provat kaffe och har med sig sitt eget märke gjort på Robustabönor. Tanken vad han skulle bli när han lämnade telecombraschen var annars mäklare. Men han blev starkt avrådd. 
Anledningen till att han valt Robusta är att han inte vill ha så mycket syra i sitt kaffe utan en mer balanserad smak. Varje gång han varit på provningar är det Robustabönor som han faller för. Idag är det 3 olika sorters robustabönor i det här kaffet. Erik på Enricos caffe är på sätt och vis en egen kafferostare då han bestämmer hur smaken ska vara.



Runtomkring oss i lokalen finns Bertazzonis spisar. De är så himla läckra och för varje gång jag kommer tänker jag att en så'n vill jag ha.



Vad är snyggare än en espressokokare, Creuset gryta och en bertazzonispis? 

03 december, 2013

Första advent, fasta och varför vi firar 4 söndagar inför jul

Perioden nu före jul var för länge sen en fasteperiod och den genomfördes under 40 dagar dvs lika många som fasteperioden före påsk. Fasteperioden innebar att avstå från kött och mjölkprodukter. Antagligen därav att vi lyxar med extra god mat till jul. Framför allt då fläskkött eftersom det var extra gott att få äta färskt kött och att köttet kunde hålla sig efter slakt när det blev kallare väderlek ute.

Tiden före jul kallas för advent och syftar på Jesu ankomst och var ursprungligen 6 veckor istället för de 4 som vi firar idag. Egentligen fanns det en biskop Perpetuus av Tours som bestämde att fastan före jul skulle inledas redan den 11 november vid Mårten gås. Men många såg det som en alltför lång period och då kortades den ner till fyra veckor. Källa Högtider.

Men åter till maten. För att kunna trygga försörjningen med kött började slakten redan i oktober. Då var det nötkreatur som slaktades för det köttet behövde man inte använda färskt utan det röktes och saltades in för att täcka alla behov under vintern. Efter det slaktades smådjur som t ex fågel. Färskt fläsk höll sig sämst och därför slaktades det helt nära jul, vid Lucia. Helst skulle grisen slaktas tidigt på morgonen och därav har vi ordet svinotta. Man kan tänka sig att slakten sattes igång tidigt för att ta vara på dagsljuset så mycket som möjligt.

Helt logiskt är det kanske att vi har traditioner kring olika rätter, framför allt färskt fläskkött eftersom det härrör sig i praktiskt förfarande från tider då man varit hänvisad till att på något sätt konservera det som inte skulle ätas färskt. Tänk på skinkan, revbensspjäll och fläskkorv vilket alla är produkter som inte kan hålla så länge. Färsk julskinka är dessutom en relativt ung tradition då skinkan förr saltades för längre hållbarhet. I Skåne röktes skinkan helt lätt vilket kan tyda på att man ville kunna bevara den lite längre och att väderleken inte var lika kylig som norrut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...