29 november, 2014

Öppning av Fotografiskas restaurang


Vilken ära att bli bjuden på fotografiskas öppning där Paul Svensson står för maten. Men så typiskt. Vi kunde inte komma kvällen det öppnade utan var där kvällen efter då det var Food and Friends. Fast jag måste säga att den kvällen var minst lika bra om inte bättre. Coolt och avslappnad. Massor av intressanta matprofiler satt runtomkring oss. 





Det som är mest spännande är att på tallrikarna spelar grönsakerna huvudrollen. Kött och fisk som ingår i rätterna är tillbehör.

Foptografiska skriver själva såhär: Vårt fokus ligger på det gröna, ekologiska och närproducerade. Skapandet av våra rätter sker alltid med grönsaken i centrum, men ofta med djurriket som ytterligare smaksättare.  

Jag tror det här är en stor trend som börjar nå Sverige nu. Utomlands ser vi redan utvecklingen - det är något som jag tycker mig uppfatta från andra kockar i alla fall.



Det första vi serveras är en palett med svenska delikatesser. Ägg och ägg, potatis och sill, klomkålssmörrebröd med krabba, tuschlav, champinjon och ostron, sockeralger och lenrummad torskt. Fantastisk start.



Till det dricker vi en pumpajuice med äpple och citronverbena.



Därefter får vi in olika rätter där bl a gul lök med jordärtskockor och hösttryffel sticker ut. Till det en liten medaljong av bisonoxe. Allt är perfekt tillagat! Man kan nästa fundera på om det finns stjärnambitioner bakom rätterna.



Efterrätten är to die for. Så himla god. På tallriken ser du karamellråg, havtorn och krossad kladdkaka. Ljuvliga smaker!

Vi rullar hem i Stockholmsnatten. Mäkta imponerade!

Paul Svensson rockar fett!

Recepttävling mellan Matbloggare i Paris


Kvällen är magisk. Eifelltornet blinkar bakom oss. Alla är samlade med mousserande i glasen och snittar. Snart ska vi veta vem som vunnit Cono Surs receptävlingen och får åka till Chile. Vilket härligt äventyr att få åka till Paris i 2 dagar och vara med om det här....!


Dagen började med att vi alla satte oss i taxibilar för att ta oss till en matstudio i centrala Paris. Adressen var välbekant – det var där nattklubben med stort N låg när jag bodde i Paris. Men det glömde jag snabbt bort när jag kom in i lokalen.

På bänkarna stod ingredienser och namn på de länder vars bloggare tävlade mot varandra. Irland, Finland och Sverige. Var och en hade 2 timmar på sig att laga upp sin mat som sedan skulle presenteras för domarna.


En inventering i kylskåp och på bänk visade att några småsaker saknades och en springare skickades ut i regnet för att kompletteringshandla. Lite mandlar, flingsalt med chili och sockerärtor. Tillbaka kom saltade mandlar, vad är flingsalt och skärbönor. Bara att gilla läget.


Kitchen of Anna (Anna Demirian) som bjudit med mig att vara med var fullt koncentrerad. Hon skulle laga fjällröding på en grönsaksbädd med aprikossmör. Rätten som blivit framröstad under sommaren av hennes läsare. Alla i lokalen fick lite mousserande i glasen och kunde både hjälpa de tävlande lite samt njuta. 

Anna gick igenom sina saker. Olika förutsättningar gjorde att hon fick fundera lite. T ex att fisken som skulle grillas hel var filead vilket gjorde att hon var tvungen att se till att den var helt benfri. Att hon fick skärbönor istället för sockerärtor och skar dem i fina bitar för att de skulle ångkokas osv. De två timmarna försvann snabbt.


I köket beundrade vi när Chris Carpentier, en av chiles hetaste kockar just nu, öppnade pilgrimsmusslor och visade oss hur han fick av muskeln i musslan och sedan rensade den ren från allt utom romsäcken.

Det irländska paret presenterade sin rätt först. Pilgrimsmusslorna var lindade med bacon och serverades med en basilikadoftande tomatsallad samt en liten sallad med olika blad. Om du frågar mig smakade den lite för lite. Basilikan tog också över lite tyckte jag. Sedan var det Annas tur. Vi höll alla tummarna. Sorry för att bild saknas på Irländarnas rätt.. 



Grönsaker med ångkokta sparrisar och skärbönor blandades med krispig rödlök och små salladsblad och dressades i vinäger, olivolja och chiliflingsalt. På det placerades de stekta rödingfiléerna. Separat fanns ett aprikossmör och kokt potatis.

Mycket läcker och kreativt och passade bra med vinet – en gewürztraminer Bicicleta frånCono Sur. Här hittar du  vinet på Systembolaget. Det kändes nyskapande och gott.


Sist serverade Johanna Koskiranta, med bloggen hellanjaviinilasinvalissa, tacos med teryakimarinerade laxkuber, limechili och en sallad med bl a finstrimlad rödkål. Mycket goda smaker ihop och bra match med vinet.



Adolfo Hurtado, Christ Carpentier och en trevlig kvinnlig domare som jag tyvärr tappat namnet på provsmakade rätterna. Funderade och överlade till kvällen.

Vi åkte i mellantiden hem till hotellet. Snajdade till oss och så iväg igen i taxi till hemlig adress. Den här gången längs Seines kajer. Båt, båt viskade någon. Vi kommer att få åka båt på Seine och mycket riktigt. Vid foten av Eiffeltornet låg en båt och väntade på oss. Det var bara vi ombord och vi njöt av snittar och mousserande plus musik från egen DJ när vi lade ut och tuffade fram i riktning mot Bastiljen. På återvägen åt vi en trerätters och sen dansade vi länge och hade det verkligt kul. Ett härligt härlig gäng som jag sent kommer att glömma.

Så någon gång under kvällen var det då dags att avslöja vinnaren. Det var ett svårt val förstod vi då domarna såg ut att lida svåra kval. Och det kan jag förstå då både Annas och Johannas var supergoda. Irländarna låg ljusår bakom de bidragen. Till slut var det Johanna som vann och hon får åka vidare till Chile och besöka Cono Surs vingård. Bra jobbat av Anna ändå och känner jag henne rätt ger hon sig inte. Det här var bara första etappen på väg mot målet att få jobba mer med mat. 

23 november, 2014

Fantastiskt mat och miljö hos Husmor Lisa på Resarö

Vädret är lite smågrått men när vi kliver in i hallen hos Husmor Lisa lyser levande ljus och lyster varmt emot oss från matsalen. Borden är uppdukade med många glas och vackert gammalt ärvt porslin pryder varje kuvert. Hemkänslan infinner sig direkt. 




Vi har klivit in i en godkänd hemmarestaurang av dignitet. Utanför kan man inte längre se havet som tidigare på dagen, men både det och egen odling finns därute i mörkret.

Vi får först en underbar drink med fermenterade örter där bl a vitplister ingår. Drinken toppas med lite mousserande. Och medan vi sippar smått ur glasen får vi en del av Husmos Lisas historia. Här får vi bl a veta att hon gått från att efter Handeslhögskolan jobba som PR konsult i 25 år till att förverkliga sin hemliga dröm nämligen att jobba med restaurang.

Idag jobbar Husmor Lisa hos Pontus en dag i veckan. Målet med det har varit att försöka bli antagen i Årets kock med sin coola mat. Något som hon tror hon kan lyckas med fast det inte gick hela vägen den här gången. Lisa Lönner Pulkkinen, är ett positivt energiknippe hela hon. Inget är omöjligt för henne. Hon rengör borsten på en rotselleri och sätter den friterad mitt i tallriken så att den ser ut som en grekisk hydra, fast ofarlig och mycket vackrare. Den friterade rotselleriblasten som vanliga konsumenter inte ens ser i butik, blir tillsammans med en len rotsellerikräm, ytterligare ett spännande inslag på tallriken. Det är verkligen från rot till blast.


Allt Husmor Lisa serverar är till 90-95% egenodlat eller kommer från lokala producenter. På tallrikarna och i glasen är det kärlek och omtanke in i minsta detalj. Hennes inlagda blomsterkrassefrön ger maten en touch av charm som är oemotståndlig både i utseende och smak.




Min favorit är den lakrits och fänkålspestogravade strömmingen som är vackert mörkt grön och äppelträrökt. Strömmingen är omgiven av svart chili och svart fänkålsdill som kronan på verket. Men den ena rätten är godare än den andra. 



Ett pocherat vaktelägg där äggskalet är fyllt med örtsalt är delikat. En liten ankleverpate levererar i djupaste smaker med glöggele på toppen och en snabbinlagd strimmig tomat ger fin syra. 






En av de vackraste rätterna är carpaccio på fjällröding med intensiv morotspure, getosttoppar och skira morotsblommor. Den rökta ostronsåsen är superb till. Vi njuter i fulla drag med viner från Vin natur och ett lokalt öl från Gusten Larsson kött & svets och fast det är en 8-rätters-avsmakningsmeny går det även att få plats med läcker rökt ost, en av Lisas egna innovationer, där en utsökt grön tomatmarmelad ger fin sötma. Avslutningsvis får vi en len vaniljbavaroise med vildhallon och ett brysselkex. Hela middagen igenom har jag njutit i fulla drag. Vilken upplevelse.

Att man hamnat i en mathimmel utan dess like är smått ofattbart. Och att den endast ligger 25 min från Östra station är inte sämre. Alltså kan man både ta sig dit med buss och liten promenad eller med taxi för en inte alltför stor summa om man är några stycken.

Exotiskt och spännande oavsett om man är turist eller Stockholmare. Ett julbord kan bli ett minne för livet. Jag rekommenderar varmt ett besök både för mat och miljö och inte minst för alla fina historier som Lisa levererar samtidigt som maten. Verkligen personligt!


Här kan du läsa mer och hitta fler fina bilder från både lunchen och kvällen

Husmor Lisa, en restaurangupplevelse för alla sinnen, Spot and Tell
Ambitiös husmos levererar egensinnig lyxmat, Mrs Food
Magnifik kväll hos Husmor Lisa, Sandras Matkrypin
Naturviner och matupplevelser på Resarö, Hwar fjortonde dag
Husmor Lisas 8 rätters-meny, Matstugan
Hemma hos Husmor Lisa - drömmen om en restaurang hemma, Spisat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...