27 december, 2015

Klimaträtt och grönare alternativ - pumpasoppa med linsspread



Lite grönare alternativ efter julen kanske? Jag har själv en pumpa som ligger och funderar på att göra något helt vegetariskt som alternativ mellan all julmat. Den här pumpasoppan var väldigt god. Den serverades på ICAs lunch då deras klimatsmarta tänk presenterades.
Linsspreadet som hör till de små bruschettaliknande tilltuggen i bakgrunden har jag gjort flera gånger. Så gott. Enkelt att göra mycket och frysa in för att ha vegetariskt smörgåspålägg på grovt bröd. Vi försöker variera oss till frukost och det här är ett bra alternativ till bl a leverpastej.


Potatis och pumpasoppa

2 medelstora potatisar
1/2 liten butternutpumpa (ca 4 dl pumpatärningar)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 mks olivolja
2 tsk paprikapulver
7 dl grönsaksbuljong (vatten, fond eller buljongtärning)
5 dl havredryck
salt och svartpeppar
1/2 citron, ca 1 tsk saft

Skala och tärna potatis, pumpa, lök och vitlök. Fräs grönsakerna i olivoljan i en kastrull tillsammans med paprikapulver. Häll på buljongen och koka sakta ca 20 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda ner havredrycken och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Linsspread

1 förpackning (ca 400 g) kokta linser
1/2 citron, skal och 2 tsk saft
1 tsk italiensk salladskrydda
2 msk olivolja
1/2-1 salladskål
4 stora tortillabröd

Skölj linserna och låt dem rinna av ordentligt. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Mixa linserna tillsammans med citronskal och -saft, salladskrydda och olivolja. Smaksätt ev med salt och peppar.
Ansa salladskålen.
Bred linsspread på tortillabröden, lägg på salladsblad och rulla ihop. Servera soppan med tortillarullarna.

Länk till soppan på pumpa med ett linsspread.


Vill du testa fler klimaträtta rätter som serverades på ICA-lunchen så rekommenderar jag dig att kika här.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...