22 mars, 2015

Blogg 100 - en utmaning att blogga i 100 dagar



Den här utmaningen att blogga i 100 dagar i ett sträck är en jättebra grej för oss som bloggar. Fredrik Wass drog igång utmaningen för några år sedan och jag har varit med varje år. Även om jag inte lyckats fullfölja utmaningen har det varit nyttigt för mig att komma igång och skriva regelbundet. Någon lucka har jag redan men som en liten kompensation har jag bloggat något längre redan då jag startade några dagar före utmaningen satte igång och som det ser ut just nu måste jag nog skotta på då jag missade flera dagar förra veckan...det var lite för hektiskt för att jag skulle hinna med allt så bloggen fick lida lite då. Nästan 400 bloggare har antagit utmaningen. Här kan du läsa mer om den. 

Varför är det då bra att blogga regelbundet? Här är några av mina skäl.
Uppdaterat material varje dag ger mina besökare.
Bra för sökmotoroptimeringen.
Får mig själv att komma igång med bloggandet på regelbunden basis.
Hjälper mig att komma ihåg vad jag gjort och det är kul att gå tillbaka.

Varför tycker du att man ska blogga regelbundet? Vad ger det dig?

19 mars, 2015

Event med mersmak

Skoj event med Findus för inte så länge sen. Mycket bra recept på torsk och grönsakser som verkligen inte tog någon tid alls att laga. Här hittar du ett tidigare inlägg från eventet där Tina Nordström chefade i köket. 

15 mars, 2015

Lakritsfestival - nästa helg



Gillar du lakrits? Eller bara ääääälskar du lakrits över allt annat? Jag hör till de sistnämnda och älskar verkligen lakrits. Lärde mig vad riktig lakrits ska smaka för många år sedan då jag var festivalbloggare för Laktritsfestivalen och vi fick fabulöst mycket lakrits till provsmakning. Jag är festifalbloggare i år också och har varit på en pre-visning för någon månad sedan där vi fick en provsmakning av olika sorters lakrits, dricka specialkomponerade lakritsdrinkar samt äta mat med lakritssmak. Serverades på hotellet på Globen som skulle köra mat och dryck under en månads tid fram till och med festivalen. Mycket häftigt.

Så för en lakritsälskare är det extra kul att den från början lilla Lakritsfestivalen nu vuxit och är mycket större. Så stor att det även arrangeras en glassfestival i anslutning till den. Så du förstår förstås att lakritsälskarna samlas den 21-22 mars i Annexet på globen för att fullkomligt frossa i lakrits.

Vad är väl livet utan fika - filmning på Vetekatten




Eftersom vi fikar ofta i min familj kan jag nog skriva under på att man måste fika. Fika är bra för att utbyta idéer, bli inspirerad av andra och jag får ett litet naturligt break för att reflektera. Så, håller du inte med mig om att man behöver fika?

När jag hörde att The Foodie List från Kanada skulle komma till Sverige och spela in en timmes program om svensk mat och coola ställen, kunde jag inte låta bli att föreslå att de skulle ta med något om fika. Fika har ju fått gott renomé och börjar bli välkänt ute i världen. En lördag innan filminspelningen gick sambon snällt med mig och spanade in fikaställen i centrala Stockholm. Mitt kriterium var att de skulle ha småkakor då det, plus semla, kanelbulle och prinsesstårta hör till en riktig fika. Vi var på Sturekatten, Centralkonditoriet, Valand och Vetekatten. Sturekatten hade inte den svenska inriktningen jag ville ha, Centralkonditoriet har en fantastisk miljö och fina bakverk men kändes inte heller som exakt det jag var ute efter. Valand är en favorit, miljön är underbar men mitt val föll på Vetekatten. Vilken himla tur eftersom jag sedan upptäckte att Johan Sandelin, chef för konditorlandslaget är en av ägarna. Men det var lite få kakor på disken och jag ringde därför upp honom nästa lördagmorgon för att kolla om de hade småkakor. Det visade sig då att kakorna är så populära då de är nybakade med smör, att de tar slut väldigt fort. Johan föreslog även att vi skulle testa Budapestrulle som är en av deras specialiteter. Grymt god om du frågar mig.

Bra med lokalen är att de byggt om och fräschat till en del och den andra delen är riktigt gammal rolig yta med småbord, gamla stolar, genuina dukar osv. Alltså får man lite av varje när man är där.



Filmteamet från The Foodie List gillade valet. De filmade med Johan Sandelin i köket. Sedan var det vår tur. Jag och en Foodie som heter Jonas skulle äta småkakor och berätta om dem.


På tallriken hade Johan dukat upp en Dröm, en Strassburgare, en Finsk pinne, en chokladdröm, ett Kolasnitt (Kolakaka) en nötkaka (glutenfri) och ett chokladsnitt. Alla kakorna var ljuvliga. Bakade med äkta vara. Medan vi filmades berättade vi om smak, textur, utseende, sippade lite kaffe, berättade om varför man ska gå till Vetekatten, vad man hittar i omgivningarna osv. Lite om fika förstås och perfekt nog låg det 7 sorters kakor på tallriken. För mig var kakorna på tallriken väldigt varierade. Härlig vaniljsmak, skön bittermandel, mjuk choklad eller läcker kolasmak. Fin textur hade de allihop, ömsom spröda, ömsom sega eller att pärlskockret krasade lite fint mellan tänderna.

Du vet säkert redan att man på kafferep äter en kanelbulle eller vetelängd av något slag först. Sedan 7 sorters kakor och sist en tårta eller bakelse. Den som förr inte orkade äta allt, kunde ta med sig hem lite till familjen och barnen i en brun papperspåse. I allafall var det traditionen i Östergötland.

Dagen var grymt roligt att spela in. Jag lärde mig massor.

Här kan du läsa om tidigare inspelningar under dagen innan på söndagen.
Frukost  Pom & Flora
Lunch vid Strömmingsvagnen, Slussen
Middag på Nalle och Kroppkakan.

14 mars, 2015

En stor utmaning - dubbla pengarna



Hur får man en hundralapp att bli två hundralappar inom 3 dagar? Ja med nästan skräckblandad förtjusning fick jag och 57 andra utmaningen att dubbla pengarna så att inom 3 dagar ha 200 kr, 5:e dagen 400 kr, 7:e dagen 800 kr och på dag 35 12 800 kr eller mer. Vi går en kurs i Balansekonomi vilket går ut på att få mer tid, pengar och energi. Att få ett rikare liv.

Mer tid kan jag inte säga att jag fått men det händer mycket saker i mitt liv och jag jobbar på att förändra hela mitt liv genom kursen. Det är fantastiskt spännande vad man kan åstadkomma. Bl a har vi fått sätta livsmål och arbetar med dem kontinuerligt.

Men vad göra med 100-lappen? Jag funderade frenetiskt. Fick olika idéer och en av dem var att försöka tillverka något eget och sälja. Eftersom försäljningen är en svår nöt att knäcka för de flesta var det en sak jag funderade lite extra på.

Idén jag fick var att tillverka lakritskola. Jag ringde ett enda samtal och lämnade ett meddelande på mobilen. Och vet du vad...? Butiken ringde upp mig med högtalartelefon och lyssnade på min idé. Så hela förra lördagkvällen kokade jag lakritskola. Sedan designade jag etiketter, jag handlade plasthandskar, nytt skärbräde osv för att få allt så fräscht som möjligt. Lakritskolan blev f ö jättegod om jag får säga det själv.

Vilken är då butiken som så snällt ställde upp? Jo det är ingen mindre än Choklad och Lakrits på Sankt Eriksgatan. Så om du vill köpa min handgjorda lakritskola får du gärna gå dit. Kanske bra att kolla med mig först om det finns kola i butiken. Mail är då kinna.jonsson@fiduser.se

Här kan du läsa mer om utmaningen hos By by Jante. Läs gärna mer om hur det går för Caroline på By by Jante.

Margareta som också går kursen har startat en blogg som heter Penningbladet.

PS Glöm inte att det är Lakritsfestivalen nästa vecka. DS

13 mars, 2015

Torsk med Tina


Vilken trevlig lunch vi var med om i veckan. Vi skulle laga torsk med Tina Nordström. Och på ca 12 minuter hade vi kreerat lunch för 4 personer var. Det är mat i min smak.

Redan sen innan älskar jag Findus produkter och den här torskryggen/eller större torskfilén som de har i styckfrysta förpackningar köper vi ofta hem då den är verkligt bra.

På lunchen bakades torsken i ugn medan vi fixade till ett slätt mos på gröna ärtor,  vitlök, lite smör och lite creme fraiche. En varm sallad på sojabönor, gröna bönor (Haricots Vertes), schallottenlök samt vaxbönor och serverades med en fräsch dill/citronvinägrette. Smakerna blev så goda tillsammans.

Jag kommer uppdatera med receptet här imorgon då det var jättebra men av tidsbrist just nu räcker det med att det vattnas i munnen på dig och jag hoppas du kommer tillbaka. Uppdaterat men det kommer mer med vilka mått det är. *


F ö var Tins Nordström så himla trevlig och rapp i munnen som få. Lunchen var en upplevelse och gick för fort! Eventet hette Fiskelyckas och du hittar fler bra recept från Findus här. 

Torskt/fisk 4 portioner
4 st filéer torskrygg
1 msk olivolja
Flingsalt

Ärt och Blomkålspuré
1/4 paket Blomkål 150 g
3 dl Ebba ärter
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk creme fraiche
2 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Citronmarinerad bönsallad
550-600 g vaxbönor
haricot verts, sojabönor
2 schalottenlökar
1/2 dl olivolja
saten från 1 citron+rivet skal
2 msk finhackad gräslök

Sätt ugnen på 130 grader. Tina fisken, torka av med papper och lägg i en ugnsform. Pensla med olivolja och salta. Baka i ugnen i ca 10-12 minuter tills fisken är lagom skivig och fast. Använd gärna termometer, 52 grader i innertemperatur ger en saftig fisk. Täck blomkål, ärter och krossad vitlök med vatten i en kastrull, koka upp och häll av vattnet. Mixa grönsakerna, crème fraiche och 2 msk olivolja till en len puré, smaksätt med salt och vitpeppar. Håll varmt. Finhacka schalottenlöken. Blanda lök, olivolja och citronsaft till dressingen. Fräs bönorna snabbt i lite olivolja. Häll over dressingen och smaksätt med gräslök, salt och peppar.

11 mars, 2015

Komfort food på svenska



Idag har vi filmat sista delen för The Foodie List som är en serie med mat från 13 länder och 4 foodisar i varje land som berättar om sina älsklingsställen, maträtter samt beskriver och äter mat. I dagens avsnitt skulle var och en av oss berätta vilket ställe och vilken mat som just vi fastnat för.
Mitt val blev Nalle och Kroppkakan då jag inte har kroppkaka som tradition från familjen.

Kroppkakemiddagen f ö var det sista vi gjorde i söndags. Efter en intensiv dag var jag rätt slut men middagen var spännande för jag fick lära mig hur man äter kroppkakor. Man börjar att äta kroppkakan genom att göra ett kryss uppe i kroppkakan där man sedan häller ner smält smör. Sedan skulle vi beskriva maten innan vi åt. Jag upplevde kroppkakorna som mjuka med god fyllning på lök, fläsk och kryddpeppar. Rårörda lingon som tillbehör gav syra. De känns som någon slags komfort food på svenska.

Typiskt att dricka en öl till den här typen av mat och på restaurangen hade de gott om öl från lokala mikrobryggerier. Allt blev magiskt. Stället Nalle och Kroppkakan ligger ute i Midsommarkransen ett område där jag knappt nog aldrig varit i så upplevelsen var rolig. Att åka utanför tullarna är ovanligt för mig och det är ju inte långt. Så åk dit och ha en matupplevelse med Kroppkaka.

Här kan du läsa vad de andra foodiesarna hade för sig. Mjöl och Arsenik har bloggat om deras dag. 

Strömmingsvagnen vid slussen





Nästan som en Foodtruck och en riktig institution. Eller vad säger du om Strömmingsstället vid slussen?

Vilken dag vi hade vid strömmingsvagnen med teamet bakom The Foodie List. Vilken tur vi hade att det inte regnade när vi skulle filma för The Foodie List. Vi beställde olika saker. Leo tog strömming med knäckebröd. Jag tog en sillburgare. Något som hör ihop med Skillinge på Österlen för mig.

Jag konstaterade att de hade alla möjliga slags kombinationer med strömmingen. Lingonsylt, potatismos, ättiksströmming för att bara nämna några. Gott alltihop.

Eftersom dagen var så fantastisk var det fullkomligt packat med folk och jättelång kö till den ljuvliga strömmingen. Bra dag helt enkelt!

09 mars, 2015

Filming för Kanadensisk TV




Vilken grej! Jag har fått möjlighet att vara med och berätta lite om svensk mat för Kanadensisk TV. Programmet heter The Foodie List. Det vi gör kommer att klippas ner till en timmes program om de mest avantgarde, ironiska eller färgstarka, spännande rätterna och ställena i Stockholm. 13 länder totalt kommer teamet att besöka och träffa fyra bloggare eller matälskare i varje land. Här kan du se hur det såg ut när de filmade i Montreal.

Så igår var det dags att sätta sig framför kameran och försöka kläcka ur sig lite saker om frukost på Pom & Flora uppe på Södermalm. En äggmacka/äggsmörgås, kaffe eller te sattes framför mig. Jag berättade om hur det smakade, doftade och textur. Vad Kalles Kaviar är för oss svenskar och om frukostvanor generellt med gröt, knäckebröd, rågbröd, ost och annat gott som vi äter.

När vi kom var stället inte så fullt men just när vi filmade var det fullpackat. Massor av läckra grejer fanns att välja på och efteråt fick vi chansen att äta en tjock härlig yoghurt med hallon och blåbär plus en till ljuvlig brödbit med perfekt mogen avokado. Frukostarna på borden runtomkring såg ljuvliga ut. Bl a serverades picklade grönsaker till smörgåsarna.




Teamet, Maud, Adriana och Sebastien var fantastiska på att jobba effektivt och samtidigt vara omtänksamma om oss och se till att få fram det de ville. Leo som är matälskare, som också satt framför kameran och pratade, hade valt stället. Jag tyckte det var helt perfekt med stämning och riktigt fin frukost. Han ser faktiskt lite ut som Kalle på Kalles kaviar. Så himla trevlig. Följ honom gärna på Lejonets på instagram.

En lärorik dag på många sätt och jag satt och sög åt mig kunskap. Vem vet när det kan komma till pass nästa gång...

Nästa stopp blev lunch vid slussen. Stay tuned för jag hinner inte blogga mer nu men det kommer mer.

08 mars, 2015

Smygpremiär för nyöppnat hamburgerställe



Kvalitetshamburgare är ju så fantastiskt gott och jag hade turen att vara inbjuden till en liten smygpremiär till ett nytt hamburger ställe i gamla stan. Fönstren var täckta med ogenomskinlig plastfilm så att man inte kunde se igenom och kontroll vid dörren vem man var gjorde det lite extra hemligt. Nästan som en lönnkrog för länge sen.

Väl inne njöt vi av gemytlig stämning och passionen för hamburgare visade sig på tallrikarna. Jag tog en Matador med mera hetta och sambon en Barrels med checcarost och mayo. Sympatiskt nog var det olika vikt på burgarna vilket gjorde att jag kunde ta den på 160 gram och sambon den på 2*120. Till det beställde vi pommes frites och haricot vertes. Pommesen skulle kunna vara lite mera sofistikerade. Harocits vertes var fantastiska då man helt enkelt hade friterat dem och sedan strött lite flingsalt över. 

Ägarnas ölintresse tycker jag syntes på menyn och för mig blev det en Staropramen

Bredvid oss satt tre mycket sympatiska killar. Det visade sig att de hade ägt/jobbat i lokalen under 10 års tid i Gamla Stans cykel. En av dem hade t o m bott i huset högre upp. De gillade hur lokalen utvecklats men längtade inte tillbaka utan har öppnat cykelbutiken ca 100 m från Barrels.

Sen kom Jini, Stunder av lycka som bjudit in mig. Man och ett ljuvlig barn i följe. Lite småprat om hamburgarna, snack med cykelkollarna och hur hon kommit i kontakt med stället innan vi skiljdes åt.

Barrels kan varmt rekommenderas! 

07 mars, 2015

Vegetarisk lasagne



Det här receptet har jag haft länge i min handskriva vaxduksbok. Tror att det kommer från den tiden då jag gick hushållsskola på Apelryd utanför Båstad. Med många kilo extra den hösten begav jag mig hemåt Linköping för att sen börja resa. Bl a blev nästa steg restaurangskola under 2 år i Österrike.

Lasagnen är en höjdare i matlåda. Man kan med fördel göra den dagen före då den blir fastare av att få stå några timmar eller över natten.

Vegetarisk lasagne
(4 pers)
Grundrecept pasta
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk olja
3 ägg
Alternativt 10 lasagneplattor

Sås
2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 buljongtärning
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
(200 g rökt skinka)
3 dl riven ost

Kör ingredienserna till pasta degen i en matberedare. Låt vila i 30 minuter i en plastpåse. Kavla ut till tunna plattor på mjölat bakbord eller kör i pastamaskin. Plattor behöver inte förkokas utan används som vanliga torra plattor.

Hacka lök, vitlök och blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka 5 minuter. Låt svalna. häll sås i en ugnsfast form. Lägg på pasta alt.5 lasagneplattor och 2/3 av osten. Häll på mer sås och lägg på resten av pastan eller 5 lasagneplattor. Täck med resten av såsen och 1/3 av osten. Grädda i 30 minuter.

Visserligen är lasagnen vegetarisk men det går att tillsätta 200 g skinka mellan lagren för den som önskar. 

06 mars, 2015

Nordisk bistro mat - vad är det



Ordet Bistro kommer jag ihåg att jag undersökte redan då jag bodde i Paris. Man härledde det till ryskan bystro som betyder snabb. Och att det kom till Paris under den ryska ockupationen 1815. 

Bistroer utvecklades ur källarlägenheter där hyresgäster betalade för mat och rum. Hyresvärdar kunde dryga ut kassan genom att servera mat på det sättet och få betalande gäster på mer än ett sätt.

Bistromat är enkel och är rimlig i pris. Det kan vara mat som har drag av hemgjord stil över sig, t ex grytor och bönor.

I nästa vecka ska jag testa Nordisk bistro mat på Oaxen och ser fram emot att lära känna konceptet närmare.

05 mars, 2015

Småkakan, prinsesstårta och kanelbulle


Nästa vecka kommer jag prata om svensk fika. Det är ju i ropet nu och jag tänker tillbaka på de dagar då bloggen såg sitt första ljus. Jag bakade och tyckte att amerikanska muffins var ointressanta och den svenska lilla småkakan var upphetsande. Men jag var rätt ensam om den åsikten. Mamma hjälpte mig med information och bakade upp olika saker. Vi gick igenom gamla receptböcker där det mesta handlade just om bakning. Vi testade kakor man aldrig hört talas om. Antagligen är det därför de aldrig slagit och blivit riktigt stora. Andra kakor såg jag i statistiken att många sökte på, t ex kladdkaka, hallongrotta. Mina personliga favoriter är kokoskaka, russinkaka och så hittade jag en otroligt god kanelkaka, som jag bara älskar. Vilka kakor gillar du?

Att sju sorters kakor-boken var uppbyggd genom kvinnors inskickade recept var mycket intressant. Samma kaka kunde ha olika namn t ex om Märtha hade bidragit med recept var det Märthas chokladkaka etc. Jag upptäckte att mormor hade samma recept i sin handskrivna bok på pepparnötter som fanns i den tryckta boken Sju sorters kakor. Att recepten "rest iväg" med kvinnor som gått hushållsskolor. Man bytte och skrev in i sina svarta vaxduksböcker. Ett slags kvinnohistoria och matutveckling. De finaste recepten bytte inte ägare då det var en slags stolthet att kunna göra det mest komplicerade. Mockatårtor var sådana typer av kakor som var hemliga.

Jag bakade kalljästa bullar. Tokigt goda!. Kalljäsning is da shit.  Mamma och jag bakade saffransbröd som är festbröd i Östergötland. Längderna är fyllda med russing, suckat och syltade apelsinskal. Saftigt blir bröde med kardemumma smaksatt smör.

Kanelbulle är något typiskt svenskt och så gott. Och här har du ett toppenbra recept på en äkta bulle. Jag tycker förstås att kardemumma är minst lika gott! Bullar för mig ska hellre vara små än stora. Mamma gör dem i lagom storlek. Då kan man ta en till utan dåligt samvete.

Glasyrer var något jag testade och förstod att det var ett sätt att få kakan att hålla sig god länge. Stänga innne saftigheten. Vacker dekor på en glasyr får man genom att lägga på kanderad frukt.

Kakor med potatis, mannagryn och andra utdrygningsgrejer blev mycket spännande. Ett tag övervägde jag att det skulle vara kul att forska inom ämnet bakning då jag involverade mig mer eller mindre varje helg, ja och nästan all annan ledig tid. Vi bakade, fotade och skrev men resultatet av all vår bakning blev bakböcker, ett eget förlag och mycket kunskap.

En tårta som vi inte har med i böckerna är en prinsesstårta men ändå gick vi och vann en liten tävling som hembakningsrådet höll i. Tårtan var mörkt grön med en hel rabatt av marsipanrosor på toppen. Så himla gott och annorlunda.

Semlan inte att förglömma. Den är ju hypad just nu tack vare Mattias Ljunggren på Tösses. Hur många wraps har han sålt...70 000 st rycktas det.

Men mitt mest eftersökta recept i Google Analytics är nog kladdkakan. Svenska folket verkligen älskar kladdkakor. Här hittar du det inlägget med kladdkakan och mitt recept.

Du kanske undrar varför jag reflekterar över det här. Jo, det är förberedelse inför veckan som kommer då jag ska till Vetekatten och vill ha något att säga om det här. Blogginlägget är för att tankar ska börja ta form. Vad tänker du kring de svenska bakverken? Vilka småkakor, bullar eller bakelser gillar du och varför? Berätta gärna.

04 mars, 2015

Kroppkakor - älska eller hata

Att undersöka olika ämnen med bloggen gör att man hela tiden lär sig nya saker. T ex trodde jag att kroppkakor alltid inneöll fläsk, salt fläsk och lök. Men nu när jag läste lite ikväll inser jag att de kan innehålla lax eller ål, t o m sjöfågel. Vet inte varför det sistnämnda låter lite skumt för fågel borde ju smaka fågel eller. Källa Wikipedia

Själva ordet Kroppkaka har jag inte lyckats härleda. Är det någon som läser som kan hjälpa mig? Däremot avmystifieras det för mig när jag letar efter den engelska översättningen. Det är så simpelt som dumplings.

Svenska Kroppkakor varierar och jag har ju hört talas om de gråa som görs av rå potatis och bara lite mjölk till de som görs på mycket kokt potatis. Gör man en bildsökning på Google finns ett helt galleri av magnifika kroppkakor med olika tillbehör. Lingonsylt, skirat smör, vitsås (Bechamel) grädde, eller dillgrädde. Fet mat, energirik mat som funkar för ett kroppsarbetande folk. Kanske kan ordet komma från att man bygger upp kroppen...eller näh kanske inte ändå.

Kroppkakor verkar vara en rätt som ätits ute vid kusten allt från Blekinge, Gotland, Öland. Pitepalt längre norrut är en rätt som liknar kroppkaka*. Men det är inte unikt för Sverige med den här typen av rätt. I Österrike finns både söta och salta sk knödeln. Bilden visar hur jag gjort en variant av knödel med ett plommon i mitten. Degen liknar mycket en italiensk gnocci deg. T o m sättet att värma genom att steka kroppkakorna gör man med gnoccis.

För mig är det här feelgoodfood. Det är få saker som jag inte riktigt gillar vad gäller mat och tyvärr är väl kryddpeppar inte riktigt min grej. På söndag ska jag till Nalle och kroppkakan och äta kroppkakor då får jag väl omvärdera då jag gillar övrig smak och konsistens.

Har du något spännande att berätta om kroppkakor? Berätta i kommentarsfältet. Jag behöver ha din kommentar innan söndag.

*Korrigerad text. 

03 mars, 2015

Strömming eller sill


Strömming är så himla gott, enkelt och riktig husmanskost men hu att få det morgon, middag och kväll som det sägs att man fick förr i vissa landsändar. Idag är vi rädda om vår strömming och den är riktig festmat till många av årets helger. Strömming till påsk, midsommar och jul. Sen många gånger under sommarens luncher.
I skärgården fiskar min sambo och hans pappa. Här kan du se resultatet efter ett fiskafänge där strömmingen är rökt till sk böckling och lagd i fina lådor.

Vad är skillnad på strömming och sill funderar jag. Sill för mig är mycket större och fetare. Tänk på stor fet insaltad sill så har du rätt bild av hur sillen ser ut. Strömming har mindre antal ryggkotor, längre huvud och lägre fetthalt. En sill däremot kan bli över 50 cm lång och väga över ett kilo. Enligt wikipedia fångas strömmingen öster om en linje mellan Kalmar och den polska kusten. I höjd med Kalmar och norr om staden är det sill. De har genetiska skillnader men förr räknades strömming som en egen art. Källa Wikipedia. Och i Östersjön är det just strömmingen som fiskas.

Sillfiske har historiska haft mycket stor ekonomisk betydelse. T ex för Hansan på sin tid. Antagligen för att sillen går till i stim. Även om det här inte var sill vi fick utan strömming så fick kom ett stim i näten - över 50 kg vill jag minnas togs upp den här dagen i somras.

Vet inte om det hade betydelse men året innan hade en liten julgran sänks lite utanför klipporna på lantstället för att strömmingen skulle kunna leka. Det verkar om om det bokstavligen bar frukt.

Jag är dödligt förtjust i strömmingsburgare. Sill eller strömmingsburgare består av flatstekt strömming som läggs mellan hamburgerbröd med sallad, tomat och en sås som tillbehör. Men en burgare kan också vara malen strömming som man gör en strömmingburgarsmet av. Egentligen är väl den sistnämnda mer en sådan variant som passar mig, som avskyr ben men varje sommar måste jag bara äta strömmingsburgaren i Skillinge med små eventuella ben.

I Skillinge på Österlen, äter vi stekt strömming med flytande grädde och gräslök. Strömmingen vänds i grovt rågmjöl och stekt riktigt knaprig i smör. Sambon som är Stockholmholmare vänder sin strömming i ströbröd och smörsteker. Han lägger dessutom ihop sina strömmingar mage mot mage med en fyllning av örter och smör. Båda resultaten är goda. Som östgöte vet jag att man äter stekt strömming med lingonsylt och potatismos. Har du någon mer lokal tradition att berätta om får du gärna dela med dig. Jag behöver din info senast söndag den här veckan.

Nästa vecka ska jag nämligen till slussen och äta strömming vid strömmingsvagnen. Jag har aldrig varit där. Har du? Vad kan jag förvänta mig? Är den bra?

02 mars, 2015

Tut i egen lur - fint reportage i Året Runt


Det här var så skoj att vara med om. Årets Runts reporter och fotograf kom till oss på Klefstad gård där mamma hade lagat klassisk husmanskost med modern smak. Vi hade dukat 2 olika bord. Ett konventionellt och ett helt galet. Det galna med en svart och vit duk i batik, lila och gröna glas och ett äldre porslin med guldkant föll dem på läppen. Båda var vackra men det ena var kanske lite mera vi dvs det galna.

Mamma hade lagat en jättegod lunch med en lantpaté på kavring, en fisksoppa som är superenkel men verkligt god och en savarin med inlagda päron. Bröd och bakverk, det inlagda plommonet och päronen kommer allt från våra böcker "I mormors berså" och "I mormors skafferi". Vintips till alla recepten hade jag fått från en av mina vänner, Flavia Bergström, som är grym på viner.

Det var kul att få vara med och jag älskar att se hur en fotograf jobbar. Önskar att jag kunde få till mina bilder lika bra.

Reportaget var med i Årets Runt nr 8.
Ett stort tack till Susanne B som gärna ville se oss som värdinnor i Så bjuder jag i ÅR. 

01 mars, 2015

Frukost - varför äter vi som vi gör


Tog mig en fundering kring frukost då jag under senaste månaden fått lite olika frukostprodukter. Dels fick jag 4 olika sorters müsli från Urtekrams  med nya smaker (fruktig havremüsli, granatäpple dinkelmüsli, dadel och kokosnöt dinkelmüsli, aronia havremülsi). Rejäla paket och goda och inte särskilt söta vilket jag föredrar. Sedan kom 3 olika paket med fil/yoghurt från Valio där de ville att man skulle göra ett blindtest. Valios yoghurt föll oss båda i smaken då den var riktigt mild.

Men varför äter vi frukost som vi gör? I min lilla research började jag med ordet frukost som kommer från fornsvensk tid då det hette frokoster. I mina öron kan det tänkas vara lite tyskt till och med med Früh Kost. Där ordet früh är tidig och kost skulle kunna härledas till kosten som betyder smaka på tyska. Men enligt wikipedia är det här inte ordet för något man åt på morgonen utan efter dagens första arbetspass vid lunchtid. Jämför med danskans frokost som för oss är det något förvirrande ordet för lunch. Och fram till 1800-talets slut var det just ett ord för lunch här i Sverige också. Arbetstider ändrades och med det ändrades ordets betydelse och för vilken (mål) tid på dagen det avsåg.  Källa Wikipedia

Så vad äter vi svenskar till frukost?
Om du frågar mig så är det följande. Olika sorters bröd ofta grovt rågbröd och knäckebröd men även rostat bröd. Pålägg kan vara ost, prickig korv, leverpastej. Marmelad och så smör förstås. En del gillar gröt t ex havregrynsgröt gärna med äppelmos. Andra förstärker sin frukost med ett kokt ägg. Drycker som te eller kaffe är det många som också vill ha på morgonen.

Om man tänker på knäckebröd och flera av de olika påläggen så är det resultatet av olika konserveringsmetoder. Syrning, torkning och konservering. T ex en leverpastej borde man kunna konservera på burk så att den håller sig. Den prickiga korven är syrad, skinka kan vara rökt men också torkad. Smör är en typisk konserveringsmetod där smöret är kärnat och saltat och man kan syra grädden som det tillverkas av.

Marmelad eller sylt och äppelmos är ett typiskt sätt att ta vara på frukt genom att sockret i sig har en konserverande effekt och genom att konservera i burkar där syret pressas ut under konserveringsprocessen undviks t ex mögelangrepp och jäsning av innehållet.

Fil och senare även yoghurt är också produkter som är syrade för att man ska kunna förvara dem lite längre än färsk mjölk. Filbunke var en föregångare och tydligen en mycket läcker sådan om man frågar den äldre generationen.  Osten är också ett sätt att använda mjölk på ett hållbart sätt.

Hårt bröd höll länge. De stora knäckebröden med hål i mitten hängdes upp på en stång i taket så att råttor och möss inte skulle kunna nå dem. Ett sätt att bearbeta mjöl när det var färskt och kanske t o m att se till att baka upp bröd till vintern då man inte kunde mala mjöl. På orter där man inte hade vindkraftsdrivna kvarnar utan kvarnar drivna av kvarnhjul i vattendrag kan jag gissa att man hade mer traditioner att baka på hösten och ha torrt bröd under en stor del av året.

Så vad äter våra nordiska grannar till frukost? Liknar deras kosthållning vår eller skiljer den sig åt?
Du som läser här och har mera koll får gärna fylla på i kommentarerna och berätta vad finnar, norrmän och danskar äter till frukost för det är inte helt lätt att hitta på nätet.

Danskarna verkar äta grova bröd och olika bröd som vi, smör och marmelad samt finare bakverk som t ex wienerbröd. Stämmer det? Någon dansk som läser här.

Pickipicki har skrivit om finsk frukost här. Det verkar vara karelska piroger, filbunke och tydligen finns mkt speciella finska havregryn.

Norrmännen då, är det bara brunost som gäller? Hjälp mig här. Jag hittar inget bra om norsk frukost.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...