31 januari, 2016

Grönkålssoppa

Långkål har jag hört talas om många gånger men aldrig smakat.
Fick ett gäng överblivna påsar grönkål och har just förvällt det mesta, hackat och lagt i frysen i mindre förpackningen. Men jag tänkte att jag måste testa att göra grönkålsoppa enligt gängse metoder.

På påsen fanns ett härligt recept. Med lite skinkspad, grädde och en överraskande ingrediens, mald fänkål fick jag en fantastisk soppa. Du måste testa den!

Grönkålsoppa

4 portioner
400 g grönkål
1l buljong eller skinkspad
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1/2 tsk malda fänkålsfrön
salt och peppar

Skölj och repa bladen från grönkålen. Koka kålen mjuk i buljongen i en gryta ca 15 minuter. Ta upp kålen och hacka den fint. Lätt tillbaka kålen i grytan. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i grytan. Låt koka ca 5 min. Smaka av med fänkål, salt och peppar. Servera gärna med kokta ägghalvor.

26 januari, 2016

Gulddrakengalan - här är alla vinnare



Igår gick Gulddrakengalan med DN av stapeln. Massor med folk på K-Märkt på Garnisonen. smårätter serverades medan de nominerade presenterades och vinnarna korades. Små roliga filmer presenterade varje ställe som nominerat och jag hoppas de kul filmerna läggs ut på Youtube.

Sällan jag återger en pressrelease men den här gången får vara ett undantag i brist på tid och att det är lite bekvämt med alla länkar och all info samlad. Jag hoppas du inte misstycker utan känner det snarare som en inspiration att hitta nya ställen och att allt ligger samlat.

Pressmeddelandet från DN
Fem stycken krogar har idag fått DN:s stora krogpris Gulddraken. Vinnarna presenterades vid en gala på restaurang K-märkt i Garnisonen. De fem vinnarna är Omakase köttslöjd (Krog Lyx), The Flying Elk (Krog Mellan), Ai Ramen (Krog Budget), Enskedeparkens bageri (Kafé), samt Bottles (Bar). Två stycken lovande elever vid Sveriges restaurangskolor fick också stipendiet Framtidsdraken.

− Stockholms krogscen är pigg, dynamisk och levande, säger Elin Peters, DN:s mat- och krogredaktör. Den stora trenden i år är snabbmaten som når helt nya nivåer och det finns många som bjuder på stora portioner av kunnande, kärlek och omsorg.  Vi ser också flera krogar utanför centrala Stockholm som finns med bland de allra bästa och det är en rolig utveckling.

Vinnare kategori Krog Lyx:
Omakase Köttslöjd
Yxsmedsgränd 12
08–506 400 80

Motivering: Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet ­– som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.
Vår definition av kategorin: Till lyxkrogarna går vi för att få en extra­ordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om. 

Vinnare kategori Krog Mellan:
The Flying Elk
Mälartorget 15
08-20 85 83

Motivering: Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.
Vår definition av kategorin: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krog­koncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Vinnare kategori Krog Budget:
Ai Ramen
Erstagatan 22
08-6437180
Motivering: Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.
Vår definition av kategorin: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Vinnaren kategori Kafé:
Enskedeparkens Bageri
Enskede gårdsväg 3-5
070-333 09 35
Motivering: Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagpizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.
Vår definition av kategorin: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelpris­restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Vinnare kategori Bar:
Bottles
Ambulerande bar med bas på Lilla Nygatan 5
Kontakt: bar@bottles.se
Motivering: Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor.  Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.
Vår definition av kategorin: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och sam­tidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails. 

Framtidsdraken:
Framtidsdraken är ett samarbete mellan Dagens Nyheter och Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret, Gastrologik och Fotografiskas restaurang. Avsikten är restaurangskoleelever ska få möjlighet att uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket. 
De medverkande skolorna har utsett fem elever var i årskurs två som får gå på någon av de medverkande krogarna, Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik och Fotografiska. Dessutom får två elever i årskurs tre Gulddrakens speciella stipendium, middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury utsett de två vinnarna som är:
Angelica Österberg
Hanna Lukowiesky
Motivering: 2016 års mottagare av Framtidsdraken och Gulddrakens stipendium är två elever med ett tydligt driv och motivation. De är nyfikna, engagerade och ambitiösa och brinner för en framtid i restaurangbranschen – och med rätt förutsättningar kommer de att växa och ta plats på den svenska krogscenen. Vi hoppas att detta stipendium ska ge dem möjlighet att vidga sina vyer och ge dem nya intryck vilket i slutändan även blir positivt för alla som engagerar sig i Stockholms mat- och krogliv. 

01 januari, 2016

2015 års nyårsmeny

I vanlig nyårsanda blev det en kanonmiddag med goda vänner på nyårsafton. Vi var 18 pers inklusive barn och tonåringar. En 4-rätters-middag serverades på vackraste Nobelporslinet. Mitt på bordet tronade två vackra ärvda ljusstakar i empire som jag bara älskar. Vill ha! De ger en sån stämning och air av flärd från en svunnen tid. Alla hade i god tid fått en uppgift med vad de skulle servera. Någon ansåg sig blivit uppgraderad från att servera barnmat till att servera förrätt. Någon är inte alls intresserad av att laga mat och hade fått något som hen kände var helt OK att fixa. All mat var förberedd hemma hos var och en och klar att skjuta in i ugnen eller bara läggas upp. Var och en hade också tagit fram ett gott dryckesalternativ till sina rätter.

 Nyårsmeny 2015


Aperitif med tilltugg

Canapéer "toast Skagen"


Förrätt

Ankleverpaté på rostat bröd på babyspenatbädd
Fikonmarmelad och balsamvinägerreduktion
Pistagenötter (rostade)
Champagne Palmer samt Rickard Juhlin

*

Varmrätt

Kalventrecote med sherry och salviasås
Rotsaktsknyten i filodeg
Päronpuck med chèvre och lökmarmelad
ugnsbakade cocktailtomater

*

Ostbricka med 3 sorters ostar

St Agür, Brie och Gruyère
2 olika sorters kex
Portvin Graham's

*

Dessert

Hjortronparfait med amerikanskt blåbär
Tokaji


Vid tolvslaget drack vi lite mer Palmer, åt lite marshmallows i trädgården där det brann i en eldkorg plus stora marschaller. Vi njöt av alla andras fyrverkerier i kvarteret och när klockan slog tolv önskade vi varandra Gott Nytt År.
Lite sedvanlig musikquizz med vuxna och tonåringar/barn i lag, fram till småtimmarna och sen hemfärd för alla. En väldigt fin nyårsafton! Ett stort tack till alla som gjorde det till en minnesvärd kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...