17 september, 2016

Pulled pork på vildsvin


Det stod gris på förpackningen. För en jägare betyder det en enda sak. Vildsvin. Och jag hade 2 förpackningar i frysen som vi fått av en vän från förra året. Kött bör inte ligga så länge i frysen även om magert kött håller sig längre och nu är jag på jakt efter att laga så mycket som möjligt av det vi har hemma...för vi har för mycket burkar, kryddor mm i lådor och skåp. Alldeles för mycket...!

Jag sonderade med sambon om vad han skulle vilja ha. Något med spiskummin. En tanke som även slagit mig. Vi älskar spiskummin. Så jag började leta efter recept där vildsvin och spiskummin ingick. Inte så otippat var det en pulled pork som dök upp i sökningen på Google. Jag letade upp ett recept som jag gjorde om en hel del. Tror att det är den godaste pulled pork jag lagat. Eftersom jag letade efter serveringstips kom några fler recept upp. Att göra en coleslaw med sellerifrön lät kul men sådana frön fanns inte i min butik. Ersättning med fänkålsfrön fungerade alldeles utmärkt.

Pulled pork på Vildsvin

850 g Vildsvinsskinka
salt
1 1/2 gul lök
5 klyftor vitlök
1 1/2 dl ketchup
1 1/2 msk Chipotle Paste, Santa Maria
3/4 msk tomatpuré
3/4 dl vatten
3/4 msk råsocker
1 tsk hel koriander
2 tsk hel spiskummin

Sätt ugnen på 125°C. Skala vitlök och lök. Halvera vitlöksklyftorna på längden. Späcka vildsvinsköttet med vitlök genom att skära fickor i köttet och sticka in klyftorna. Lägg köttet i en stekgryta som inte är för stor.Skiva löken. Rosta koriander och spiskummin. Finfördela i kryddkvarn eller mortla. Blanda ketchup, chilisås, tomatpuré, vatten, socker och nästan all koriander och spiskummin. Bred pastan på köttet. Lägg löken ovanpå. Sätt på lock och sätt in i ugnen. 4-5 timmar. Mitt kött behövde 5 timmar. Prova med gafflar om det går att dra isär. Låt det stå längre om det inte delar sig med lätthet.
Bra isär köttet, häll över en del av vätskan med löken från grytan.

Servera med surdegsbröd. Grönsallad, skivade tomater, Cole Slaw med fänkålsfrön se, ev starkare sås typ Texas Longhorn, Ketchup Jalapeno.

Coleslaw

Vitkål
Riven morot
hemkörd majonnäs
turkisk yoghurt
fänkålsfrön

Skär vitkål fint, skala och riv moroten. Slaka vitkålen med lite vanligt salt. Blanda majonnäs med turkisk yoghurt och fänkålsfrön. Blanda vitkål, morot med majjoblandningen. Smaka av. 

Och här är länken till mer inspiration bl a den Cole Slaw som jag dock inte gjorde.


Folkfest på Oaxen med mat från hela Världen


55 rätter, 12 kvinnor och ett projekt som gynnar arbetslösa nyanlända. Kanske går ett projekt att sammanfatta så enkelt men ändå inte. Vilket projekt Folkfest med mat från hela världen är så fint arrangerat och så många tankar bakom! Igår bjöds det in till 3 sittningar och idag lördag motsvarande antal. De fantastiska kvinnorna har lagat de rätter som bäst representerar deras länder och varje kvinna har nästan 2 rätter var som de bidragit med.

Det hela började i maj så tiden har varit knapp berättar Michelle Palmstierna, driftschef Oaxen som tillsammans med Anna Green, Oaxens grundare står bakom idén. De arbetar båda på Oaxen Krog och slip där drygt 25% av arbetskraften är född utanför Sverige och och 50% är kvinnor. Svenskar födda utanför Sverige är en resurs som vi bör ta mer vara på och det är upphovet till projektet. Bakom står också Stocholms Stadsmissions verksamhet Källan i Fisksätra med invandrade från 80 länder.

Kvinnorna som är med i projektet är arbetslösa och har ursprung i Afrika, Asien, Mellanöstern, Karibien samt Latinamerika. De fick i uppgift att laga upp rätter som representerade deras länder och presentera den för projektteamet. Att sedan bedöma 55 rätter och plocka ut 20 var inte lätt berättar Robert Hägg, kock på Oaxen. Bara en enda rätt var inte så bra som de andra. Och när vi väl börjat välja så kom dessa fantastiska personer och sa att de inte var nöjda med sitt bidrag utan hade en ännu bättre gryta eller rätt. Nånstans var man tvungen att dra gränsen...men det är inte omöjligt att Folkfesten återkommer. Viktigt att veta är också att alla kvinnor och de som är nyanlända fått betalt för att arbeta. Överskottet går sedan till Stadsmissionens integrationsarbete. Mer info här.


Att köpa in rätt kryddor och ingredienser var en utmaning. T ex hade vi köpt bockhornsklöver blad berättar Robert och fick då veta att det alls inte var den rätta sorten utan det skulle vara den som var frön. Nej nej, bladen använder man till fisk. Robert räcker också fram en burk till oss och frågar vad vi tror det är. Kryddan doftar syrligt och mycket aromatiskt. Det är torkad lime som delats. Kärnorna som är mycket beska är bortplockade och sedan har den torkade limen malts till pulver.



Maten som är uppdukad är jättehäftig. Massor med smaker och fina kryddningar. Fräscha grönsaker med chili, gryta på lamm, en soppa på linser med jättefin spiskumminsmak, fräsch ceviche från Peru, en auberginerätt med potatis som serveras med yoghurt.


Piroger med vegetariskfyllning eller färsfyllning, samosas, kycklingrulle och gryta på lamm samsas på min tallrik. Längst ner ett litet skojigt runt bröd. 


Guldgul kyckling med majs och hela oliver. Verkligen en god anrättning.


Och sen ska vi inte glömma efterrättsbordet med dessa typiskt söta små bakverk och förstås fint kaffe. 



För första gången dricker jag en hibiskusdryck som är mörkt vinröd och väldigt god. En av de afrikanska kvinnorna har gjort den och jag hade önskat den funnits att köpa.


Robert berättar om kvinnornas kunnighet i köket bl a har en av dem benat ur en kyckling. Robert har själv gjort det tidigare men inte alla kockar som var involverade i matlagningen kunde detta. Och det tog bara några minuter för kvinnan bena ur den vilket var mycket skickligt. Kycklingen är sedan fylld med mortadella, pistage och oliver som sen formats till en rulle samt penslad med läcker glaze.

Robert var mycket imponerad av Utomhuskycklingen (Sol och Sprätt) från Kronfågel som inte tappade mycket i vikt vid tillagning. Ett gott betyg. Jag var själv imponerad av den härliga smaken och inspirerad av vad man kan laga.


Med mycket enkel spanska gör vi oss förstådda kring rätten med majs och kyckling. Smakar som ett Corn Chowder och är jättegott!


Lokalen Nya Djurgårdsvarvet är ett perfekt val. De stora dörrarna har öppnats. Solen flödar in med tjocka varma strålar. Det är en karneval av färger, smaker och stolta miner.


De vackra kvinnorna har dessutom tagit på sig sina finaste kläder och hela lokalen vibrerar av musik med trummor eller spanska låtar. Vi sjunger med. Vilken fest. Det är Folkfest!!


Sponsorer av mat, dryck mm till projektet: Kronfågel, Grantelius, Grönsakshallen Sorunda, Printr, EKO fågel fisk mittemellan, Martinochservera, Fällmans kött, Nya Djurgårdsvarvet, Fine Design Stockholm Bordsuthyrning, Hygiengruppen, Segers, LINJON, Johan och Nyström, Glory Days Media

15 september, 2016

Fredriks fika - bokrelease med hembakat


Lansering av Fredrik Nylens nya bok på Trendgruppen, Odengatan 21. Fredrik med bloggen Fredriks fika tog emot med öppna armar och massor av bloggare var redan på plats när jag kom. Jag frågade vad boken handlade om och Fredrik svarade att han fokuserat på glädje med att baka och boken heter just Fredriks Fika, bakat med glädje.


Fredrik har gått tillbaka till gamla familjerecept och i början av boken finns en bild på hela tjocka släkten. En av de sista bilderna i boken föreställer en vaxduksbok med handskrivet recept. Något som jag väl känner igen från Mormors berså :-) Och många av recepten är klassiker, såna som jag älskar. Bl a tårtan som finns är en sk Pinocchiotårta med sockerkaksbotten, maräng och massa bär. Fina receptbilder och enkla bra uppställda recept plus små personliga kommentarer med personliga bilder. Me like!!


Min favorit av det Fredrik Nylen bjöd oss på blev sega Lakritssnittar och kardemummabullarna var helt perfekta, saftiga och jättefina. Sen fanns förstås Russinkakor (i boken kallas de havrekakor) som jag själv minns från min farmor, en Chokladbollstårta en liten glutenfri kaka som hette Sotarmurrar.



Som serveringsfat användes Mon Ami, tårtfat från ny service Blue Willow (Cervera) och vi drack ur sympatiska koppar från Royal Copenhagen, Mega Blu som är handmålade. Jag bara älskar just dessa koppar då formen är en gammal design från Royal Copenhagen och mönstret nytt upplockat från musselmalet. 






Champagnekupor från Cervera.





Har jag glömt någon eller något? Skriv i kommentarsfältet så lägger jag till.

14 september, 2016

Fetaost- & kikärtsbiffar


Detta är min killes favorit av de 3 rätterna som vi lagade av Hemköps Vegetariska Matkasse. Han är urduktig på att laga kikärtsbiffar och det är härligt att han även gillar att äta dem då han var en riktigt inbiten köttätare fram till för bara något år sedan. Men vi blir alla påverkade av vår omvärld. Vegetariskt ligger lika mycket i tiden lika mycket som att välja lokal och närodlat eller sopsortera för att värna om miljön.


Fetaost- & kikärtsbiffar med varm sallad och sval citronsås

1 aubergine
1 zucchini
150 g rödlök (2–3 st)
6 msk olivolja
1/2 fp bulgur (250 g)
1 kruka persilja
2 fp kikärtor (760 g)
1 ägg
2 msk majsstärkelse
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 msk oregano
1 fp fetaost (150 g)
3 dl gräddfil
2 tsk honung
1 citron
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp machesallad (70 g)

Gör så här:
Aktiv tid: 35 – 40 min / Total tid: 35 – 40 min
1. Sätt ugnen på 225°. Rostade grönsaker (ugnsplåt + bakplåts­papper): Skär 1 aubergine och 1 zucchini i 1 cm breda slantar. Klyfta 150 g rödlök (2–3 st). Fördela allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen i ca 25 min.
2. Koka 1/2 fp bulgur (250 g) enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Biffar (bunke + mixerstav + stekpanna): Grovhacka 1 kruka persilja. Tillsätt persiljan, 2 fp avrunna kikärtor (760 g), 1 ägg, 2 msk majsstärkelse, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, • msk oregano, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Mixa till en halvgrov smet, smula ner 1 fp fetaost (150 g) och blanda runt.
4. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan. Forma smeten till 8 biffar. Stek 4 biffar åt gången på medelhög värme 3 min/sida. Lägg på ett fat.
5. Sås (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 2 tsk honung, saften från 1/2 citron, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
6. Sallad (stor skål): Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g) och skölj 1 fp machésallad (70 g). Blanda tomaterna, salladen, de varma grönsakerna och bulgurn i skålen. Vänd ner 2 msk olivolja och saften från 1/2 citron.
7. Servera biffarna med den varma salladen och såsen.

TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Biffarna går bra att frysa, de kan bli något smuliga vid upptining. Såsen håller ett par dagar i kylen. Salladen smakar bäst nygjord men går bra att äta även dagen efter.
Förbered: Gör smeten till biffarna (punkt 3). Forma till biffar, lägg på ett fat, plasta och ställ i kylen.
Tips! Om någon i familjen ogillar fetaost så gör några biffar av smeten innan ni smular ned feta-
osten.

För att säkerställa hållbarheten på råvarorna rekommenderar vi att ni tillagar recepten i föreslagen ordning

13 september, 2016

Smulpaj med plommon


Snabba puckar och en snabbt tillverkad dessert. Min vän kom med plommon, äpplen och kräftor. Vilken underbar vän. Jag kompletterade middagen med välsmakande korv och fräscha grönsaker. Vi hade en härlig kväll där vi festade på nyskördat och säsongens råvaror.

Smulpaj med plommon


Halvera plommon och lägg med den öppna ytan uppåt.
Blanda
2 dl havregryn
1 dl socker
ca 50-75 g smör
vaniljsocker - ta rejält det är gott
Pudra över lite potatismjöl över plommonen så att det binder en del vätska.
Smula över smulet och grädda i 225°C tills smultäcket fått färg.

Asiatisk nudelsallad med sesamomelett & lime



Vilken cool grej. Ugnsomelett med asiatisk smak och massor med sesamfrön - jag bara älskar det. 

Under 3 dagar har jag testat den vegetariska matkassen från Hemköp. Och vi älskade omeletten som hörde till den här rätten. Vi gillade alla recepten men om det är något jag skulle kunna fundera över är det hur mycket kalorier det blir. Just den här maten kändes lite kaloristinn med nudlarna. Detta har dock inte hindrat mig själv från att göra en liknande redan tidigare och tänkt samma sak. Och då tänkte jag att man skulle öka upp med grönsaker och minska med nudlar. Dock blir det antagligen inte samma typ av rätt när man gör så. 

Asiatisk nudelsallad med sesamomelett & lime

5 ägg
4 msk sesamolja
1 tsk socker
1 burk sesamfrö (48 g)
1 fp äggnudlar (250 g)
1 fp champinjoner (250 g)
250 g morötter
1 grön paprika
250 g broccoli
1 fp salladslök (125 g)
2 msk neutral olja
1 bit ingefära
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 lime

Gör så här:
Aktiv tid: 30 – 35 min / Total tid: 30 – 35 min
1. Sätt ugnen på 225°. Omelett (ugnsform 15 x 20): Knäck i 5 ägg och vispa runt med 2 msk vatten, 2 msk sesamolja, 1 tsk socker och • tsk salt. Strö 1 burk sesamfrö (48 g) ovanpå och grädda mitt i ugnen ca 15–20 min.
2. Koka 1 fp äggnudlar (250 g) enligt anvisningarna på förpack­ningen. Spola i kallt vatten.
3. Wok (traktörpanna): Halvera 1 fp champinjoner (250 g). Skala och skär 250 g morötter (2–3 st) i 1 cm breda stavar. Tärna 1 grön paprika. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Finstrimla 1 fp salladslök (125 g). Hetta upp pannan och torrstek champinjonerna på hög värme i 4 min. Tillsätt 2 msk neutral olja, resten av grönsakerna och hälften av salladslöken. Fräs ytterligare 4–5 min på hög värme.
4. Woksås (skål): Skala och riv 1 bit ingefära till ca 2 msk riven. Blanda ingefäran med 2 msk sesamolja, 2 msk vatten, 2 msk kinesisk soja, 1 tsk sambal oelek, 2 pressade vitlöksklyftor och saften från 1 lime.
5. Klyfta 1 lime. Vänd ner de kokta nudlarna och woksåsen bland grönsakerna och vänd runt. Skär omeletten i 3 cm stora bitar och fördela ovanpå woken. Toppa med resten av salladslöken.
6. Servera woken med limeklyftorna och resten av sesamoljan om någon vill ringla lite över.


TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten går bra att frysa om det skulle bli mat över. I kylen håller den 2–3 dagar efter tillagning.
Förbered: Woksåsen (punkt 3) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt bunke i kylen.
Tips! Är det svårt att blanda nudlarna med grön- sakerna kan man klippa nudlarna med en sax så blir det lättare. Vill du ha ytterligare lite sting i rätten så tillsätt ytterligare 1 msk riven ingefära.

12 september, 2016

Matbloggspriset - dags att nominera till Folkets val


Läser du en matblogg som du bara älskar...eller driver du en egen Mat- eller dryckesblogg. En blogg som du tycker ska synas ännu mer. Då är det dags att nominera bloggen till Folkets val. Driver du en matblogg kan du ladda ner nomineringsgrafik och be andra nominera din blogg. Här hittar du Nominera mig grafiken. 

Och här kan du nominera. 

11 september, 2016

Vegetariska Tortillawraps med refried beans


Testade ju en vegetarisk matkasse från Hemköp för några veckor sedan. Tänkte att du kanske har behållning av recepten. Receptet nedan gillade jag mycket då det blev annorlunda mgenom att "grädda" tortillabröden före servering. Resultat blev att de är hårda och ger extra textur till rätten. Men sambon hade föredragit den mjuka varianten där han kunnat svepa in fyllningen och äta som en vanlig tortilla. Smaken är ju som sagt olika. =) Han åt ändå med god aptit för smaksättningen och innehållet var mycket gott.

En bra sak med varje recept var att det längst ner fanns lite tips. Kan man frysa eller håller maten i kylen, kan man variera smaken lite till mer personligt osv.

En annan bra sak var att en del saker har man hemma och innan kassen kom fick jag input om vad jag skulle kunna använda från egna kryddor mm alternativt behövde skaffa inför leveransen.

Tortillawraps med refried beans, avokadodipp och krispiga grönsaker

4 portioner
2 avokado
2 dl gräddfil
150 g gul lök (2–3 st)
2 vitlöksklyftor
300 g tomater
4 msk olivolja
1 fp kidneybönor (410 g)
1 fp blandade bönor (380 g)
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
1 fp tortillabröd (8 st)
1 romansallad
50 g rödlök (•–1 st)
1 röd paprika
1 fp majs (300 g)

Gör så här:
Aktiv tid: 30 – 35 min / Total tid: 30 – 35 min
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Avokadodipp (mixerstav + mixerbunke): Halvera och gröp ur 2 avokado i bunken. Tillsätt 2 dl gräddfil, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Mixa slätt.
3. Refried beans (traktörpanna): Hacka 150 g gul lök (2–3 st), 2 vitlöksklyftor och 300 g tomater. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och fräs löken, vitlöken och tomaterna på medelhög värme i 5 min. Tillsätt 1 fp avrunna kidneybönor (410 g), 1 fp blandade bönor (380 g), 1 msk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 3/4 tsk salt, 2 tsk oregano och 1 krm cayennepeppar. Låt småputt­ra i ca 5 min. Mosa bönorna grovt med en stekspade.
4. Tortillas (2 ugnsplåtar + 2 bakplåtspapper): Fördela 1 fp tortilla­bröd (8 st) på plåtarna. Pensla bröden med 2 msk olivolja. Ställ in båda plåtarna samtidigt i ugnen, över varandra, och värm bröden i ca 10 min. Vänd dem efter halva tiden. Ta ut dem när de blivit lite krispiga.
5. Grönsaker (stort fat): Skölj och plocka bladen från 1 romansallad. Hacka 50 g rödlök (• -1 st). Tärna 1 röd paprika. Låt 1 fp majs (300 g) rinna av. Lägg grönsakerna i högar på fatet.
6. Servera de knapriga tortillabröden med bönorna, grönsakerna och avokadodippen.

Frys in/Ta tillvara: Blir det mat över håller den 3–4 dagar efter tillagning.
Förbered: Grönsakerna (punkt 5) går bra att förbereda. Plasta fatet och förvara i kylen fram till servering.
Tips! Vill du ha bönorna lite hetare i smaken går det bra att tillsätta ytterligare 1 krm cayennepeppar.

10 september, 2016

Rostade tomater - ett av de bästa jag ätit



Jäkligt gott och jag trodde inte det fanns så mycket smak i några tomater. Jag gör ju ofta ugnsbakade tomater med olivolja, kryddor, socker och salt men det här var verkligen ett suveränt recept. Vi skrapade formen bildligt talat. Receptet kommer från SvD Perfekt guide, 3 september 2016, nr 29. Tidningen har ofta fina recept men vi skrattar gott åt de små reportagen om hur ens helg varit där man slänger sig med namn på ställen, restauranger, bagerier, märken osv. Faktiskt på gränsen till fånigt att man verkligen skulle vilja göra alla de där sakerna på de ställena och under en enda helg dessutom. Tala om köpt...!

Men maten är som sagt bra i tidningen. Fina recept och fina bilder. Undrar vem som är receptmakare?

Rostade tomater
6 riktigt mogna kvisttomater delade i fjärdedelar
250 g körsbärstomater
1 rödklök, klyftad
3-4 rosmarinkvistar
2 små röda chili, eller efter smak, tunt skivade
3/4 dl olivolja

Blanda alla ingredienser till de rostade tomaterna i en rymlig ugnsfast form, tomaterna ska ligga i ett lager. Salta och peppra och ställ formen på grillen, eller rosta i 200-gradig ugn, i ca 45 minuter.

Stary tuned - det kommer fler recept som vi lagade ur den här tidningen. Undrar vem som är receptmakare till de olika recepten.

07 september, 2016

Plommonmarmelad eller plommonkompott



En del plommon är svåra att kärna ur och andra är lätta. Opal, ett mörkt blått plommon med gult fruktkött är t ex ett plommon som går lätt att kärna ur. Reine Claude ett gröngult plommon med rödgul ton ibland är svåra för att inte säga omöjliga att kärna ur. Ändå är Reine Claude ett härligt plommon att använda till plommonkompott och plommonmarmelad. Men för ett riktigt fint mos behöver du även ta bort skalen. Det gör du lättast genom att blanchera plommonen i hett vatten. Koka upp vatten, lägg i plommon och plocka upp med hålslev så är skalet lätt att dra av med bara händerna.
ska du sedan bli av med kärnorna räknar du alla plommon. Sedan lägger du dem i kastrull och låter dem koka på medelvarm platta. När de kokt sönder kan du enkelt plocka upp kärnorna och när du räknar dem så får du upp alla.
Sedan kokar du marmelad, plommonsylt eller fryser in moset till senare tillfälle. Söta så att du tycker det smakar gott. Själv gillar jag ett rätt syrligt mos. Plommonmos är gott som efterrätt på glass. Och en macka med guldgul plommonmarmelad är oslagbar.

Mamma Märtha på Klefstad hade gjort en jättegod plommonmarmelad där hon smaksatt den med lite bittermandelessens. Jag som är tokig i bittermandel älskade marmeladen. Om man inte vill använda essens går det ju enkelt att hacka ner lite bittermandel i marmeladen. Då får man ju även en crunchy känsla i den.

06 september, 2016

Inlagda plommon på burk



Plommontider och många vet inte vad de ska göra med alla plommon i trädgården. Rata inte den eventuella fallfrukten om den ser OK ut. Mamma och jag tog hand om en massa fina plommon på Klefstad förra helgen då slagregn hade vräkt ner dem på marken. När jag kom hem till Stockholm igen lade jag in en burk hela plommon av en sort som heter Reine Claude. Det är ett gröngult och lite rosa plommon. De är svåra att kärna ur så antingen får man göra något av de hela plommonen som typ en inläggning som man ser i Frankrike på mirabeller eller så får man göra plommonmarmelad av dem. På Odla.nu hittar du massor av info om olika plommon.

Oavsett vad du gör skalar man dem enklast genom att skålla och skala dem, precis som man skållar och skalar tomater. Ha plommonen i en bunke och häll hett vatten över dem och låt dem stå en kort kort stund med det heta vattnet. Eller så häller du dem i kokande vatten och tar upp dem med hålslev när skalet börjar spricka. Du får sedan enkelt av skalet med bara händerna.
OBS! Plommonen får inte vara för mycket i det heta vattnet då de blir mashiga och kladdiga.

Min plommoninläggning gjorde jag enkelt då jag inte hade för avsikt att den ska stå mer än en vecka. Jag fyllde en burk med de hela plommonen. Gjorde en sockerlag med dubbelt så mycket vatten som socker samt lade i stjärnanis. Den heta lagen hällde jag sedan över plommonen. Plommonen blev inte så särskilt tillagade av detta så man kan koka ihop lagen på nytt efter några dagar och på nytt hälla het lag över plommonen. Annars kan det antagligen börja jäsa. Då blir det också mera smak av stjärnanisen.

Uppdaterat. Jag hällde av lagen och kokade ihop den lite, hällde den het över plommonen. De håller antagligen längre då, kändes mer tillagade och kärnorna lossnade från fruktköttet.


Kanske blir du också inspirerad av plommon i konjak.

En liten sats med plommon som inte fick plats i burken fick en lag med någon matsked rom tillsatt i sig. Det blev jättegott och jag serverade detta till glass. Men en klick löst vispad grädde eller gräddmjölk är också superbt till!

I vår bok I mormors skafferi, fem generationer konservering dryck och dessert hittar du både fina plommoninläggningar, plommonkakor och plommonmarmelader.

Vad gör du med dina plommon när du har skördat?

05 september, 2016

Pankofriterade kycklingvingar med röd sås


Häromveckan var jag på ett event med Kronfågel och Kronfågels kock Magnus AlbrektssonRestaurangakademien. Självklart var det kyckling som spelade huvudrollen den här kvällen, Utomhuskycklingen Sol&Sprätt och vi lagade massor av goda rätter. Eftersom jag är tokig i pankofriterat blev det här ett av de recepten som jag vill behålla och alltså lägger upp på bloggen. Tänkte se om det inte går att göra de fina kycklingvingarna hemma och bjuda sambon och kanske några vänner en kväll. De var så jättegoda men kräver en viss tid att laga till. 





Pankofriterade kycklingvingar med mojo rojo 10 pers

Kycklingvingar
20 vingar (mittdelen och övre delade i 2)
2 rivna vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
salt
mjöl
äggvita
pankoströbröd
olja till fritering

Såhär gör du:  
  1. Skär bort det lilla benet och dra köttet ner från det andra och gör så att det blir som en klubba.
  2. Marinera vingarna i ca 10 min med citronskal, vitlök och salt.
  3. Vänd i mjöl, uppvispad äggvita och sedan i Panko.
  4. Fritera i olja med en temperatur på 170°C ca 3-4 minuter. Lyft ur på papper
  5. Salta och servera omedelbart.


Mojo Rojo 10 portioner
2 stora röda paprikor
2 spansk peppar
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
½ dl vinäger
1 äggula
1 dl olivolja
½ msk malen spiskummin
salt

Såhär gör du: 
  1. Skala schalottenlök och vitlök.
  2. Dela och grilla paprikan, chilin, löken och vitlöken i 180°C ugn tills de är mjuka, ca 15-20 min.
  3. Låt svalna något och mixa sedan allt i en mixer med äggula, vinäger och kummin.
  4. Tillsätt olja droppvis under mixning och smaka av med salt. 

04 september, 2016

Testat matkasse från Hemköp



Det är så roligt att testa nya saker och en av dem är att få testa matkassar. Hemköp mailade och undrade om jag var intresserad och ja tackade ja till att testa en vardags eller vegetarisk. De fick välja vilken de ville skicka till mig. Så jag fick den vegetariska kassen från Hemköp.

Allt i kassen kändes fint och fräscht. Inte så mycket plast kring grönsakerna vilket jag gillar då vi konsumenter håller på att plasta ihjäl oss. Kanske skulle jag kunnat uppskatta att få morötter från årets säsong dock då de snabbt blev lite slaka och svårare att skala. Avokadosarna kändes hårda men var helt perfekta när jag skulle använda dem. Bra där!

Min sambo och jag tyckte mycket om alla 3 rätterna. Maten kändes inspirerande och får en 4 av 5 av oss. Smakerna var mycket bra. Dock kanske jag som van matlagare hade kunnat tänkt mig lite mera innovativa recept. Enda lilla saken, tidsangivelsen för att tillreda kändes lite optimistisk. Det tar tid att hacka och skära när det är mycket grönsaker. Lite för lång tid för någon som har barn som skriker eller mycket annat för sig som jag själv och behöver få vardagsmaten snabbare på bordet.

Bra var de tips om att maten går att frysa. Kan vi alla få andra och oss själva att kasta mindre mat är det en mycket bra sak.

Återkommer med recepten i veckan.

Fakta om matkasse från Hemköp

  • Matkassarna är helt nylanserade från 1 augusti. 
  • De finns i 5 varianter: Vardagskassen, Barnkassen och Vegetariska kassen, varav de första två även som laktosfria. 
  • Varje matkasse innehåller tre till fyra rätter för fyra personer vardera och är fullastade med goda råvaror och recept. 
  • Den matkasse vi valde kostar 395 kr. 
  • Matkassarna kan beställas i Sundsvall, Gävle, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Nyköping, Norrköping samt Linköping.

03 september, 2016

Lägga in hela gurkor



Landskapsspecialiteter
Varför hade vi inte saltgurka och lade in sån undrar jag i mitt stilla sinne. Jo det visade sig att saltgurka är en östgötsk specialitet och därför gjorde Farmor Elsa dem, men inte mamma Märtha då hon höll fast vid sin skånska tradition att lägga in gurkor i ättika. Ha, ändå hittade jag ett handskrivet recept på saltgurka i mormors receptsamling som var jättebra. Kanske inte så konstigt då hon odlade gurkor och sålde i byn. Mormor hade skrivit precis så här i sin bok och jag fick kolla upp hur mycket det gammaldags måttet lod var. 13,3 g visade det sig.

Saltgurka (Mor Ebbas, Hildesborg)
Västeråsgurkor något större än ättiksgurkorna (6-8 cm) lägges i saltlake* ett dygn sköljas, torkas packas sedan i krukor med vinbärsblad, körsbärsblad emellan dillkronor och pepparrot. Gurkorna få inte röra vid varandra. Lag kokas av 1 l svag ättika (1 grad per liter vatten) samt 2 lod salt, slås kall över gurkorna. Press pålägges, överbindes.

När mamma Märtha ser receptet säger hon att 2 lod salt är 26,6 g och hon tipsar om att tvätta bladen med atamonlösning för att undvika jordbakterier som orsakar jäsning. *Saltlake, jag tog 1 dl salt per liter vatten.

Goda citronsmakande ättiksgurkor
Ättiksgurksreceptet innehöll dubbelt så mycket lag som gurkor så jag tror att man kan dubbla vikten på gurkorna och få ett bra resultat, men det provar jag inte själv förrän nästa år för nu svämmar kylen över med stora byttor, hinkar och gurkburkar. Ta med fördel lite större burkar än vad jag har gjort på bilden för att gurkorna riktigt ska täckas av lag.

Ättiksgurka (Gunnel på Farmek)


1 kg 8-20 cm långa gurkor
Saltlag1 dl salt per liter vatten
46 dillkronor
1 citron
Pepparrot
1 gul lök
2 lagerblad
16 msk 24%ig ättika
1 msk hel vitpeppar
1 msk hel kryddpeppar
1 msk hel svartpeppar
3 dl socker
9 dl vatten
Pricka gurkorna med en gaffel eller skriva dem. Blanda saltlag, häll över gurkorna och förvara gurkorna i 13 tim.
Tärna citron och pepparrot. Skiva löken. Varva gurkor, dill, pepparrot med gul lök och lagerblad. Häll över ättika. Koka upp vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar med socker samt vatten och häll över gurkorna. Ställ kallt över natten. Tappa av lagen, koka upp den och häll tillbaka över gurkorna. Sätt på lock. Servera efter 1-2 veckor.

Publicerar detta inlägg från augusti 2006 på nytt då det blev något fel med det gamla lästa inlägget. Receptet finns i vår bok I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck och dessert.

02 september, 2016

Galet gott mos av plommon


Kommer du ihåg den där mörka plommonmarmeladen som vi fick från Margareta i Tyskland frågar mamma. Ja, den kom jag väl ihåg. Den smakade som koncentrerad katrinplommonkompott och smaken påminde mig alltid om katrinplommonsufflé, en efterrätt från flydda dagar som jag bara älskar.

Minnet av katrinplommonsmaken lockade mig till att börja söka på tyska recept för att se om jag kunde hitta något som liknade den och det tog inte lång tid att hitta det jag sökte. I början var jag lite osäker på vilken sorts plommon som använts i recepten men efter en tur i trädgården hos mamma på Klefstad så kom jag fram till att det måste vara de plommon som jag just plockat in, mörka i skalet och gula i fruktköttet samt enkla att dela och ta ut kärnorna. Opal heter sorten. I trädgården låg massor på marken då det dagarna innan varit flera slagregn. Och även om de var lite spruckna, lite getingar nosat på dem, så var de fortfarande bra att använda.


Vi delade och skalade plommon för glatta livet för att testa recepten. Men vi började INTE med 6 kg plommon utan hälften. Detta innebar att vi även halverade tiden i ugnen till 2 timmar. Första satsen blev lite väl mörk som du ser på bilden nedan, fast det i recept efter recept står att man inte kan bränna plommonen så var det på snudd så. Mamma provade med något kortare tid och resultatet blev mycket bättre.

Plommonmoset är perfekt att ha i morgonfilen eller på gröten. I flera recept använde man kryddor som stjärnanis, kryddnejlikor och kanel. Vi provade au naturel med lite socker - men någon har sagt att man kan göra plommonmoset helt utan socker. Nästa år när vi har mer plommon får jag prova den varianten.


En sak som jag upptäckte var att man utomlands kallar den här sortens fruktmos/kompott för fruktsmör. Fruit butter och man kan göra det av äpplen mm. sök t e på Apple Butter. Det är något som jag också kommer att vilja undersöka mer...

Jag lägger upp länk till originalreceptet på Omas Pflaumenmus här. Och har en översättning nedan. Där jag gjorde på hälften av plommonen och använde 3 dl socker, 1,5 msk vinäger. Med en halv sats kortar man tiden och det räcker med 2 timmar i ugnen. Och sätt en sked så att ugnsluckan är lite öppen och ångan kan komma ut.


Mormors plommonmos från Kochbar


6 kg färska plommon
1 kg socker
3 msk vinättika typ rödvinsvinäger.

Skölj plommonen. Låt rinna av väl. Dela och ta ur kärnorna. Blanda urkärnade plommon med socker och ättika. Låt stå 1 dag. Rör om någon gång. Sätt ugnen på 200°C. Lägg plommen på en långpanna med höga kanter för att undvika att vätska rinner över kanten när plommonen bakas. Sätt plommonen i ugnen. RÖR INTE OM! Låt dem stå i ugnen 4 timmar. Plommonen kommer bli mörkt bruna men bränns inte. Låt en sked sitta i ugnsluckan för att hålla den på glänt. Passera plommonen för att finfördela skalen.

I originalreceptet passerar man massan. Men eventuellt skulle det kunna fungera att köra med mixerstaven. Mormor kanske inte hade en sådan men prova går och kanske har man uppdaterat receptet på så sätt.

Och länk till en en julig variant plommonmos med kanel, nejlikor, stjärnanis.

Folkfest på Oaxen slip - kommer du



Vilket häftigt arrangemang tänkte jag när jag såg mailet. En folkfest med människor från världens alla hörn som bidrar med maten och temat för eventet är integration. Därför går också överskottet från biljettförsäljningen går till Stockholms Stadmissions integrationsarbete.


Vad säger du om att mötas upp där och smaka på den coola buffén med dolma, falafel, ceviche, kycklingrullader. Här möts Asien, Afrika, Karibien, Latinamerika och Mellanöstern.
Jag kommer därför att gå dit den 16:e september. Här ser du meny och info om arrangemanget. 



Snålvattnet rinner redan i mungiporna och jag kan knappt vänta tills jag får gå dit. Som sagt, kommer du?

Pressmeddelandet hittar du här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...