07 mars, 2017

Chimichurri ytterligare en variant och sötsur chili - mycket gott!

Bilden blev skitful så därför kan jag inte lägga upp den...men då jag verkligen gillar chimi churri och provar alla varianter som finns när jag ser dem måste jag ändå skriva om den. Så god och cool. Spiskummin var en av ingredienserna som verkligen höjde nivån på den här varianten.

Jag testade ett recept på chimichurri från SvDs bilaga även om jag inte hade alla ingredienser hemma.
Vill behålla även idén om vilka kryddor som ingår så att jag kan göra receptet en annan gång med alla kryddor. Gamla tidningar försvinner lätt och vi försöker kasta allt som vi inte behöver ha liggande. Ändå har jag alldeles för mycket gamla recept mm.

Chimichurri
3/4 slätbladig persilja, finhackad
3/4 dl koriander, finhackad
1/2 dl oregano, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3/4 dl olivolja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
Pressad juice av 1 1/2 citron

Blanda alla ingredienser till cimichurrin i en slål och smaka av med salt och peppar. Servera chimichurrin till grillad kött.

Ytterligare en variant hittar du här - den första chimichurrin jag någonsin gjort och där jag föll pladask för den gröna såsen. 

Ett recept till som jag gärna vill testa är sötsur chili. Både chimichurri och sötsur chili serverades till en grillad biff.

Sötsur chili
3/4 dl olivolja
3 röda chili, urkärnade och strimlade
1/2 rödlök i tunna klyftor
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 msk lagrad rödvinsvinäger
2 msk strösocker
Hetta upp olja i en stekpanna, tillsätt chili, rödlök och vitlök och bryn ett par minuter. Rör om då och då. Tillsätt resterande ingredienser och låt det puttra ihop ytterligare 2-4 minuter. Salta och peppra. Låt kallna och låt det såt och dra i kylskåpet över natten.

Recept från SvD Perfekt Guide, 3 september 2016, nr 29.


06 mars, 2017

Unboxing Leksands knäcke med jättegod dukkah

Vilken härlig kombo när nordiskt möter Egyptiskt. Här är det Leksands ekologiska knäckebröd som får ett lager med avokado och sen strössel med dukkah från Pom och Flora på Odengatan. Så himla gott ihop och nyskapande. Det här gillade jag skarpt!

Dukkah har jag annars använt och gjort själv för mer än 10 år sen. Då var tipset att pensla tunnbröd med god olivolja och doppa i dukkah. Jag använder även gärna dukkah på grönsaker. Så användningsområdena är många.

Här är receptet på Pom och Floras dukkah
(ger ca 1 dl)
4 msk rostade hasselnötter
2 msk fänkålsfrön
2 msk korianderfrön
3 msk vita sesamfrön
2 msk torkad timjan

Rosta kryddorna i ugnen i 150°C, 20 min.
Rosta nötter samt sesamfrön i ugnen i 150°C i 20 min.
Mortla kryddorna fint. Krossa hassellnötterna i morteln. Blanda med sesamfrön och kryddor.

Här ser du vad som kom med i utskicket.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...